Вече е лесно да изпробвате Wayland при KDE Neon

0
65
KDE Plasma


Разработчиците на KDE Neon изненадаха своите потребители с лесно превключване към Wayland във версията Neon Dev Unstable.

KDE Neon е Ubuntu базирана GNU/Linux дистрибуция, при която новите версии на KDE Plasma пакетите се получават почти веднага след тяхното излизане, като в същото време операционната система остава стабилна и използва LTS ядро.

В блог пост Jonathan – единият от разработчиците на KDE Neon, се връща в дните, когато е започнал да прави специално Plasma Wayland ISO, за да могат потребителите да изпробват дисплей сървъра Wayland.

Сега вече той е преценил, че Wayland е почти готов да бъде използван всеки ден и е решил да премахне специално направените ISO образи с Wayland и да добави Wayland сесия при Dev Unstable ISO образите.

Засега Wayland сесията не се предлага по подразбиране, но пък е много лесно да превключите като само се отпишете, изберете я от менюто и се впишете наново.

Ако искате обаче да инсталирате KDE Neon след като сте опитали Wayland сесията, ще трябва да превключите временно обратно на X, защото инсталаторът Calamares изисква да бъде с администраторски права, за да бъде използван.

В блог поста се обяснява още, че Wayland е готов за ежедневно използване, но все още не е пуснат по подразбиране, защото може да има проблеми с някои по-стари видео карти, с които не е тестван.

Също така потребителите биват уведомени, че при преминаване към Wayland може да видят промяна при шрифтовете, което се получава от разликите при детекцията на точките на инч при двата дисплей сървъра. Маркирането и поставянето със среден бутон на мишката все още не работи.

Прочетете още:  Ако имате Android устройство и използвате Chrome, спрете да го използвате веднага!

Можете да изтеглите ISO образа на обновената версия с Wayland сесия на KDE Neon Dev Unstable от тук.

0/5 (0 Reviews)