Видео драйвърите на AMD за Linux може да получат контролен панел отново

0
27
RADV Vulkan драйвърът получи Geometry Shader поддръжка


Има надежда, че видео драйвърите на AMD за Linux може да получат контролен панел отново, след като беше махнат.

Както ви съобщихме по-рано през тази година, има голяма вероятност графичният контролен панел Radeon Settings да бъде с отворен код за Linux.

Това означава, че има много голям шанс AMDGPU-PRO и драйвърите с отворен код AMDGPU да получат отново графичен контролен панел.

Сега се получава потвърждение, че AMD продължават да работят по този въпрос.

Radeon Settings е написан на Qt и излезе по-рано тази година за Windows като наследник на Catalyst Control Center, който беше използван много години поред.

Преди при Linux се използваше AMDCCCLE (AMD Catalyst Control Center Linux Edition), но след излизането на AMDGPU-PRO драйвърите, вече няма никакъв графичен контролен панел.

Потребителите на Nvidia имат контролен панел, където могат да настроят драйвъра в много аспекти по графичен път, както при Windows. При AMD обаче нещата винаги са били малко по-трудни.

В момента всякакви настройки за видео драйвъра при AMD се извършват ръчно, чрез промяната на конфигурационни файлове, настройване на променливи на средата и ръчна работа с sysfs/debugfs, за да може да се настрои драйвърът в детайли.

За щастие на потребителите на AMD, читател на Phoronix е съобщил, че от няколко месеца в AMD усилено се говори по въпроса за графичен панел за AMD видео драйвърите и портването на CCC е твърде вероятно. Засега обаче главните усилия са насочени към подобряване на драйвърите.

Тази седмица наистина е добра за потребителите на AMD при Linux, защото това беше и седмицата, когато се разбра, че при Linux Kernel 4.10 AMDGPU най-сетне ще получава информация за оборотите в минута на вентилаторите на видео картите чрез hwmon.

Прочетете още:  Излезе Unigine 2.10 до 10 пъти по-бърз. Налични са различни подобрения

Остава да се надяваме, че графичният контролен панел ще бъде портнат скоро за AMDGPU и ще го видим през ранната 2017-та година.

0/5 (0 Reviews)