Видео картата AMD Radeon VII получава Linux поддръжка на ден първи

0
93
От AMD пуснаха 7-нанометровата Radeon VII в Индия за INR 54

Едно от големите събития на CES 2019 беше представянето на видео картата AMD Radeon VII, която носи със себе си впечатляващи характеристики. Vega видео картата от второ поколение е първият модел в света, който използва 7-нанометрова технология, има 16 GB HBM видео памет със скорост на шината на паметта от 1 TB/s, 3840 стрийм процесора и предлага технологията AMD FreeSync2 HDR.

За радост на феновете от AMD обявиха, че Radeon VII ще започне да се предлага още в началото на следващия месец и по-точно на 7-и февруари. Любителите на отворения код обаче сигурно са си задали въпроса дали в началото ще има поддръжка за Linux или ще бъде добавена впоследствие. Според информация, изнесена от Forbes, отговорът е голямо и твърдо ДА!

Официален представител на AMD е заявил пред Forbes, че Radeon VII ще бъде „готов за игра от ден първи„. На AMD им бяха необходими няколко седмици да осигурят адекватна гейминг поддръжка за RX 590 Polaris при Linux поради промени в последния момент по видео BIOS-а на платката, като тези забавени действия предизвика широка вълна от недоволство сред Linux потребителите, които изразиха мнение, че биват третирани като втора ръка хора.

Благодарение на усилията на Valve и тяхното начинание Steam Play обаче картината се промени коренно и отсега нататък Linux ще получава поддръжка на ден първи заедно с Windows за всички последващи издания на нови видео карти на компанията AMD, така както това се случва отдавна и при NVIDIA.

AMD Radeon VII е позиционирана да си съперничи директно с NVIDIA RTX 2080 и според AMD ще предостави 25% по-голямо бързодействие спрямо Vega 64 като в същото време ще използва същото количество енергия. На CES 2019 изпълнителният директор на AMD Lisa Su показа слайдове, на които се вижда, че Radeon VII предоставя над 60 кадъра при игри като Battlefield V и Far Cry 5 при 4K резолюция.

Прочетете още:  Майкрософт изтеглят нескопосан драйвър от ъпдейтите

AMD Radeon VII ще се предлага на цена от $699.

0/5 (0 Reviews)