Вижте последните новости при Linux графичната среда KDE Plasma

0
947
KDE Plasma

Тук са поредните новости, представени от разработчика Нейт Греъм, който е част от екипа, разработващ графичната KDE Plasma.

Като най-голяма новина се очертава започнатата работа по поддръжката на затворения драйвър на NVIDIA в Wayland сесия.

Това е първоначална имплементация, базирана на EGLDevice, EGLOutput и EGLStream разширенията, поддържащи затворения драйвър на NVIDIA. Новият бекенд ще се използва при настроена променлива KWIN_DRM_USE_EGL_STREAMS. При инициализация ще се прави опит за създаване EGLDevice, базирано на DRM устройството, което се използва в момента и ще създава EGLOutputs и EGLStream за всеки свързан дисплей. Те се използват за контролиране презентацията на последния композитен кадър.

Допълнително ще се регистрира wl_eglstream_controller Wayland интерфейсът, така че EGL прозорците, създадени от клиентите, ще могат да бъдат прикрепени към EGLStream, което позволява споделянето на съдържанието на буферите с композитора под формата на GL текстура.

Тук трябва да се спомене, че към момента хардуерните курсори не се поддържат в този бекенд, защото използванто им предизвиква постоянни зависвания на десктопа за по няколко секунди. Това най-вероятно е причинено от бъг в NVIDIA DRM-KMS имплементацията в драйвъра на NVIDIA, но към момента причините не са ясни и са обект на проучване.

Нейт Греъм съобщава и за поредната порция поправки по потребителския интерфейс. Discover вече позволява да излезете насилствено по време на извършвана задача. Разбира се, това може да има последствия, но те са на ваша отговорност.

Прозорецът с настройките за екрана за вписване (SDDM) получава преработка на външния си вид.

Вижте последните новости при Linux графичната среда KDE Plasma 9

Вече е възможно да замените уиджит с алтернативен такъв докато сте в режим на редактиране на панела:

Вижте последните новости при Linux графичната среда KDE Plasma 10

Вече не е необходимо да слагате чавка на опцията „Force Rasterization“ в настройките за принтиране на PDF четеца Okular, за да разрешите настройките за скалиране на страницата.

Прочетете още:  Използването на фалшиви зарядни за iPhone е опасно показва изследване

Сред подобренията и поправените проблеми също виждаме полезни неща като поправено сриване при Plasma, конвертирането на изразходвано гориво в KRunner вече показва коректни стойности, поправена е регресия във файловия мениджър Dolphin, при която не беше възможно добавянето на „Create New“ към лентата с инструменти.

Когато свързвате мобилни телефони към компютъра си вече не се показват два идентични елемента „Open with File Manager“ в Device Notifier:

Вижте последните новости при Linux графичната среда KDE Plasma 11

Страниците със системни настройки, написани на QML вече имат очакваните височина на прозореца по подразбиране. Това поправя настройките Fonts, Workspace Behavior, Mouse, Touchpad и Launch Feedback.

Вижте последните новости при Linux графичната среда KDE Plasma 12

Пълният списък с промените може да бъде видян в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)