Властите в САЩ подгониха Facebook, Google и други компании за интернет поверителността

0
29
Властите в САЩ подгониха Facebook

Властите в САЩ са решили да решат проблема с липсата на закон, който урежда начина, по който големи компании като Google и Facebook събират потребителиска информация и в резултат на това от администрацията на Доналд Тръмп са започнали интензивни разговори с водещи компании от Силиконовата долина, свързани със създаването на поредица от закони, които да защитят потребителите, съобщават от Washington Post.

Според четирима служители, които са тясно ангажирани с този процес, властите искат да създадат законова уредба, която да урежда начините, по които се събира и съхранява потребителската информация, а крайната цел е създаването на първия закон за интернет поверителността на Америка. Процесът обаче със сигурност ще е труден, най-малкото заради разногласията между Републиканците и Демократите, които имат участие в начинанието. В същото време и компаниите по обясними причини не изявяват желание за уреждането на този проблем и в миналото както Google, така и Facebook са пречили на подобни инициативи.

Сега обаче нещата са доста по различни и властите са решили да докарат нещата докрай. В Калифорния вече беше приет актът за поверителността на крайния потребител, който изисква от компаниите да обявяват начините, по които събират информацията, а също така дава права на потребителите да отказват събраната информация да бъде споделяна с трети лица. Може би процесът е задействан и вдъхновен от скорошните промени в Европейския съюз, известни под наименованието GDPR.

До момента официалните лица на властите са направили 22 срещи с над 80 компании, търговски асоциации и потребителски организации. Предмет на разговорите са как да се процедира, какви да бъдат точно нормативните уредби и как да се развива инициативата като цяло.

Прочетете още:  Canonical пуснаха поправки по сигурността за Linux ядрото при Ubuntu 18.04 и 16.04 LTS

Тук трябва да се отбележи и принципната подкрепа на Дан Гарфилд за инициативата. Това е човекът, която представлява големи компании като Facebook, Apple и Google и е председател на Information Technology Industry Council. Неговото мнение е, че ако администрацията на Тръмп си свърши работата както трябва и процедурите се уредят законово, това би било стъпка напред.

0/5 (0 Reviews)