Всеки пети имейл през 2016-та година е носел криптовирус в себе си

0
33
Ако сте се заразили с Petya няма шанс да си върнете файловете обратно


От Kaspersky изкарват тревожна статистика, която показва, че във всеки пети имейл през последното четеримесечие на 2016-та година е имало ransomware (криптовирус). Близо 60% от целия имейл трафик е спам.

Това е още една причина всички ние да проверяваме писмата си по няколко пъти, но едва ли учудва някого, предвид бума на криптовирусите пред последните няколко години.

Според изнесените от Kaspersky данни за 2016-та година общият процент на спама е нараснал до 58%, което е увеличение с 3% спрямо 2015-та година. Както обикновено САЩ е най-големият източник на спам с 12%, второто място е на Виетнам с 10.3%, а на трето е Индия с 10.15%.

Най-атакуваната от зловредни електронни писма е Германия с над 14%, на второ място Япония с 7.6%, следвана от Китай с 7.6%.

От Kaspersky съобщават още, че фишинг атаките през 2016-та година срещу финансови институции са получили голям ръст и са скочили с 47%, като през 2015-та година са били 34%.

„През 2016-та година спамът експлоатира теми около големи спортни събития като Олимпийските игри в Бразилия, Европейския футболен шампионат, както и предстоящи събития като Световните купи през 2018 и 2022-ра година.

Обикновено спамърите изпращат фалшиви съобщения за спечелване на лотарии, които са свързани с тези събития.

Съдържанието на спам писмата не е никак оригинално. Обикновено те твърдят, че сте избрани на случаен принцип от милиони други хора. За да вземат наградата си, потребителите трябва да отговорят на имейла и да споделят лична информация“, се казва в доклада, като се засяга само една от използваните от кибер-престъпниците тактики.

Прочетете още:  Излезе Mesa 19.3.1 с поправки за Intel и AMD

Друга тема, която са използвали спамърите е тероризмът. Много писма са изпратени от Нигерия от името на различни организации и хора, като вътре има различни драматични истории. Целта винаги е една и съща – жертвата да отговори на имейла и да се хване на въдицата.

Всеки пети имейл през 2016-та година е носел криптовирус в себе си 3

Най-употребяван е бил масовият спам, който е бил изпращан, за да зарази потребителските компютри с криптовируса Locky, но са били разпространявани и други видове ransomware като Cryakl, Petya и Shade, които също имат висок процент на използване.

От Kaspersky споделят и тревожни данни, според които анти-фишинг системите на компютри, които са използвали Kaspersky Lab, са се задействали 240 милиона пъти през 2016-та година, което е цели четири пъти повече спрямо предходната година.

Цялата изнесена информация е тук, за да напомни на потребителите да проверяват по няколко пъти имейлите си и да бъдат особено внимателни, когато свалят прикачени файлове от непознати източници.

0/5 (0 Reviews)