Vulkan получава ново разширение. Дава на DXVK още по-голямо бързодействие

0
899
Излезе Vulkan 1.1.94 с две нови разширения

След като наскоро Vulkan получи важното разширение за поддръжка на Stream Output VK_EXT_transform_feedback, което поправи множество проблеми при DXVK, сега получава ново разширение, което ще помогне за увеличаването на производителността при DXVK, Direct3D и други проекти с преминаване към Vulkan, съобщават от Phoronics.

Новото разширение се казва VK_EXT_derivative_group_quad и помага на Vulkan да представя своите така наречени derivative semantics, при това по начин, който е подобен на този в DirectX. Има различия в discard операциите между Direct3D и Vulkan/OpenGL и Khronos API-тата приемат, че след discard операциите дериватите са недефинирани, докато Direct3D приема, че те са добре дефинирани.

Например към момента DXVK не отхвърля (discard) шейдърите директно, което води до по-голямо натоварване, защото се извършват повече дейности от необходимото. Именно тук новото Vulkan разширение VK_EXT_derivative_group_quad ще помогне да се увеличи производителността, предоставяйки повече ефикасност.

Засега новото разширение все още не е публикувано в спецификациите на Vulkan, но имплементацията му е започната при Intel ANV Vulkan драйвъра. Веднъж след като разширението бъде официално документирано, разработчикът на DXVK Филип Ребохле ще издаде нова версия на DXVK, в която вече ще се поддържа и VK_EXT_derivative_group_quad. След това потребителите ще трябва да използват и драйвър, в който е имплементирана поддръжката му. Обикновено това е бета Vulkan драйвъра за NVIDIA и mesa-git за AMD, докато се появи в основните версии.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Kaspersky обвиняват Майкрософт за нелоялни практики
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments