WannaCry и Petya няма повече да са опасност за Windows. Майкрософт готвят нова защитна функция

0
24
Windows 10


От Майкрософт работят върху нова функция при Windows 10, която по техните думи ще направи операционната система неуязвима срещу криптовируси.

Windows постояно става жертва на всякакви атаки, включително и на атаки, при които се иска откуп от жертвите, причинени от вируси, известни като криптовируси или ransomware.

Последните две големи вълни от криптовируси, които удариха Windows, бяха WannaCry и Petya и операционната система на Майкрософт отново не успя да осигури защита на потребителите си, като те се оказаха с криптирани и изгубени завинаги важни данни и информация.

Поради тази причина от компанията в Редмънд са решили да разработят нова система, която да предпазва потребителите на Windows 10 от подобни нападения.

Постоянно се изкарват кръпки срещу уязвимости, които биват използвани от вирусите, но днес, повече от всякога е очевидно, че Windows има нужда от система, която да защитава потребителите от zero-day атаки.

Новата функция Controlled folder access вече се предлага в най-новия билд за потребителите от Insider програмата, като целта е тези потребители да я тестват, докато е още в разработка и бъговете да могат да бъдат изчистени отрано.

Controlled folder access е инструмент, който е вграден в Windows Defender Security Center при preview билдовете на Windows 10 Fall Creators Update и ще наблюдава в реално време различни директории, мапнати дялове и споделени ресурси в мрежата и ще уведомява потребителите, когато дадено приложение предприема неоторизирани действия.

По този начин би трябвало потребителите да бъдат уведомени при атака от криптовирус, а вирусът от своя страна няма да може да модифицира файловете и да ги криптира.

Прочетете още:  Излезе Vulkan 1.0.51

WannaCry и Petya няма повече да са опасност за Windows. Майкрософт готвят нова защитна функция 3

На разположение на потребителите ще има някои опции за настройка на Controlled folder access, като ще могат и да указват кои папки да бъдат защитени. Също така ще могат да бъдат настроени прави за изключения за приложения, които имат право да внасят промени в наблюдаваните директории.

Всички други приложения, които се опитват да внесат промени в указаните папки, автоматично ще бъдат вкарвани в забранителен списък и само потребител с администраторски права ще може да ги премахне от него.

По този начин на потребителите на Windows 10 се дава пълен контрол върху приложенията, които модифицират файлове и им се дава възможност да защитят системите си срещу криптовируси.

Ако всичко върви по план Controlled folder access ще бъде наличен за всички потребители с идването на Windows 10 Fall Creators Update през есента на 2017-та година.

0/5 (0 Reviews)