Wi-Fi обхватът може да се увеличи с 60 метра само със софтуер

0
78
Wi-Fi обхватът може да се увеличи с 60 метра само със софтуер

Учени откриха начин да увеличат обхвата на Wi-Fi безжичните връзки само по софтуерен път.

През годините безжичните Wi-Fi мрежи постоянно търпят развитие по отношение на скоростта, която се повиши неимоверно, но тази висока скорост води и до понижени обхват и покритие на връзката.

Актуалният към момента Wi-Fi стандарт е 802.11n, който работи на честота от 5GHz, осигуряващ наистина високи скорости, но има проблем с преминаването през различни препятствия като врати и стени и с ограничен обхват.

Тези проблеми могат да се разрешат с различни усилватели на сигнала и екстендъри, но учени от Brigham Young University (BYU) изглежда са открили по-лесен и евтин начин за преодоляване на проблема.

Екипът е разработил нов протокол ONPC (On-Off Noise Power Communication), който може да увеличи обхвата на Wi-Fi устройство с до 200 стъпки или около 60 метра, а най-хубавата част е, че може да се приложи за модерните устройства, които вече са на пазара, което премахва нуждата от подмяната хардуер.

Сегашните Wi-Fi устройства се нуждаят от скорост от 1Mbps, за да могат да поддържат връзката, но учените от BYU са постигнали поддържане на връзката само с 1bts. Това е постигнато чрез настройване на трансмитера на Wi-Fi устройството да изпраща и шум освен данните, които се трансферират по безжичен път.

По този начин ONPC протоколът може да каже на устройството да праща единици и нули (1 и 0), спирайки и пускайки сигнала по определен начин. Така рутерът успява да идентифицира този специфично определен начин и да поддържа сигнала дори и когато не се трансферират данни.

Прочетете още:  Излязоха USB 4.0 спецификациите

Учените са убедени, че иновацията може да бъде приложена и при Bluetooth, а ако технологията започне да се използва официално в технологичния свят, потребителите ще получат увеличение на обхвата от 60 метра само със софтуерен ъпгрейд.

5/5 (2 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments