Windows 10 Anniversary Update прави множество компютри неизползваеми

0
31
Windows 10 Anniversary Update прави множество компютри неизползваеми


Официалният отговор на Microsoft: А опитахте ли да ънинсталирате и да инсталирате отново начисто?

Множество потребители съобщават, че инсталирайки Anniversary Update техните машини стават неизползваеми. В изключително дълга тема в reddit надълго и нашироко се обсъжда този проблем. Всъщност Anniversary Update се инсталира нормално, но след като потребителите решат да рестартират след извършения ъпгрейд компютърът просто увисва при рестарта и повече не се случва нищо.

Понякога дори командите от мишката и клавиатурата спират, а друг път пък позволяват да бъдат използвани, но без никакъв ефект. Някои потребители съобщават, че спирането на Secure Boot, други са намерили и по-сложни начини за заобикаляне на проблема, но при всеки действат различни трикове, а при повечето нищо не помага.

@MicrosoftHelps no discernible cause or error code no BSOD no event log just locks up tight the Reddit thread has details
— There is Always Moar (@onemoar) August 5, 2016

Един от сигурните методи е да се преинсталира всичко начисто, но тази опция е трудоемка и всички настройки и програми биват изгубени, а и няма да помогне на тези, които са започнали инсталацията още преди това начисто. Друг начин, който се предлага е потребителите да върнат към по-стара версия на Windows.

Изглежда това е новият свят на Майкрософт – извинете, загубихте всичките си данни, програми и настройки, но за сметка на това сте наш безплатен, но вечен бета тестер, с което ние пестим пари и ви използваме.Въпреки това следващия път отново ще трябва да ъпгрейднете, защото не можете да спирате ъпгрейдите, а само да ги отлагате. Въпреки че всеки път чупим нещо, вие сте длъжни да търпите това.

И това безумие се очертава да продължава, докато се следва политиката на „Windows като услуга“. И това не засяга само Windows 10 Anniversary Update. С всеки един кумулативен ъпдейт и нов билд потребители се оплакват от множество проблеми, а обикновено няма кой да им обърне внимание.

Прочетете още:  Без майтап: Windows XP има пазарен дял колкото Windows 10 в Китай

Тук идва въпросът – струва ли си да се инсталира Windows 10 само заради DirectX 12? Инструментът, с който Майкрософт всеки път принуждават потребителите да преминат на следващата им операционна система? Простите сметки показват, че не си заслужава – една година откакто Windows 10 излезе официално, а игрите за DirectX 12 са твърде малко. Тези, които поддържат DirectX 12, поддържат и по-старите версии 10 и 11, които са напълно достатъчни.

В същото време изглежда, че при Vulkan нещата вървят повече от добре. Source2, Serious/CroEngine, Unity, id Engine, Unreal Еngine и други, ще поддържат Vulkan. Frostbyte също ще поддържа Vulkan при някои платформи. За един разработчик има много по-голям смисъл да поддържа Vulkan, отколкото DirectX 12, защото по този начин негова целева група ще са множество платформи като Linux, Windows7, 8, 8.1, 10, Android и вероятно Mac OS X, докато с DirectX 12 ще има за таргет само около 20% от Windows потребителите, които използват Windows 10 и Xbox, който пък губи позиции спрямо Sony PlayStation 4. За Nintendo NX също се говори, че ще поддържа Vulkan. Ако нещата потръгнат добре и Vulkan успее да се пребори с монопола на Майкрософт, съвсем скоро няма да има никакъв смисъл от Windows 10 при наличието на толкова много други операционни системи, при това напълно безплатни.

Windows 10 Anniversary Update прави множество компютри неизползваеми 3

Vulkan е следващата стъпка към бъдещето, в което се очаква масова кросплатформеност, и никой няма нужда от затворения код на DirectX 12. В момента той е просто мощен инструмент на Майкрософт, с който държи потребителите като заложници и за прибутване на геймърите към новите операционни системи на компанията. Със сигурност този инструмент ще бъде използван до последно. Остава само да видим дали отново монополът ще победи или практичността и качеството, което рядко се случва в наши дни за съжаление.

0/5 (0 Reviews)