Windows 10 бележи спад през февруари 2018, Linux и macOS бележат ръст

0
46
Windows 10

Въпреки че наскоро от Майкрософт приключиха със спускането на Windows 10 Fall Creators Update, а само след месец се очаква и Redstone 4, известен още като Spring Update, по всичко личи, че това не е достатъчно за увеличаване на пазарния дял на Windows 10. Напротив, той бележи спад през февруари.

Изглежда, че битката с Windows 7 ще продължи още дълго, въпреки всички надежди на компанията от Редмънд това да се случи бързо и безболезнено. Те губят и на двата фронта – не можаха да изпълнят обещанието за милиард устройства използващи Windows 10, както и все още не могат да се справят с Windows 7, която е световен лидер от много години насам.

Според изнесената от NetMarketShare информация Windows 7 води класацията с 41.61%, но също бележи спад от 42.39% през месец януари. След него се нарежда Windows 10 с 34.06%, което е спад от стойността 34.29% спрямо януари.

В същото време macOS бележи ръст от 4.46% до 4.96%, а Linux – 2.32%, което е повишение с 0.32%, спрямо 2.00% през януари. Далеч след това е Chrome OS с 0.31% пазарен дял.

Общият дял на всички издания на Windows е 87.73% и продължава тенденцията на спад спрямо минали периоди. Всички версии на macOS бележат стойност от 9.92%. Тук отново трябва да уточним, че в статистиката на Windows влизат всякакви устройства, а не само десктоп машини. Такива са мобилни телефони, Xbox, IoT устройства и пр. Тези устройства при Linux не се вземат предвид, иначе статистиката би била далеч по-различна, имайки предвид факта, че Linux се използва буквално навсякъде.

Прочетете още:  Майкрософт публикуваха видео, където хвалят браузъра Edge
0/5 (0 Reviews)