Windows 10 Creators Update идва с подобрена политика на поверителността и без таргетирана реклама

0
34
Windows 10 Creators Update идва с подобрена политика на поверителността и без таргетирана реклама


Директорът на отдела Windows and Devices Terry Myerson написа в блога си, че Windows 10 Creators Update ще е без таргетирана реклама и с подобрена политика на поверителността.

Myerson пише, че Майкрософт са загрижени за поверителността на потребителите си и затова ще продължават да работят в тази насока като подобряват условията.

Анонсът на Terry Myerson съвпада и с обявяването на нов инструмент с името [url=https://account.microsoft.com/privacy/about“ target=“_blank“ title=“Microsoft Accounts]web-based privacy dashboard[/url], където потребителите ще могат да видят какви данни се споделят с Майкрософт.

„На първо място днес пускаме нова уеб базирана услуга, където ще можете да видите и да контролирате своите данни на активност, включително местоположение, търсене, браузване, както и Cortana Notebook през различни услуги на Майкрософт.

Второ, въвеждаме в Windows 10 нова политика при поверителността, като опростяваме нивата на Diagnostic data и намаляваме количеството събирана информация до основно ниво (Basic level). Тези промени в Windows 10 вече са налични в Insider програмата, като се очаква мнението на потребителитеи, които участват в нея и ще бъдат налични за всички потребители, когато излезе Windows 10 Creators Update„.

Тук впечатление прави събирането на така наречените данни за диагностициране (Diagnostic data) или казано по друг начин – анонимно подслушване. Сега вече тази опция е опростена и нивата на събиране на данни са сведени до две – „Основно“ и „Пълно“. Опцията „Разширено“ вече няма да фигурира и, разбира се, нищо не се споменава за функция „Изключване“, каквато със сигурност няма да има.

Myerson казва още:

„Днес направихме още една стъпка в нашето пътуване към осъществяване на промени, които са в съответствие с вашите желания и които помагат за по-добро преживяване с Windows и други продукти на Майкрософт. Ние искаме да сте информирани относно относно вашите данни и да можете да ги контролирате и затова работим усилено по тези настройки. И независимо от нивото, което ще изберете за събиране на данни от вас, ние никога няма да използваме съдържанието на вашите имейли, чатове, файлове и снимки, за да създаваме таргетирана за вас реклама“.

Прочетете още:  Днес AMD Ryzen поема битката срещу Intel с новите процесори Rysen

Очевидно тук имаме още едно признание на факта, че от Майкрософт разполагат с чатовете, имейлите, снимките и файловете на своите потребители, което не е особено приятно за много хора. В момента все още има таргетирани реклами, но се надяваме от Майкрософт да изпълнят обещанието си и да спрат поне тях. Подслушването няма да го спрат никога, това поне е сигурно.

И да направим пояснение – това, че рекламата няма да е таргетирана, поне според обещанията, то това не означава, че няма да има реклами. Напротив, те ще са там и ще стават все повече.

0/5 (0 Reviews)