Windows 10 Creators Update вече е тук. Идва с диалог относно поверителността при инсталация

0
43
Windows 10 Creators Update вече е тук. Идва с диалог относно поверителността при инсталация


Когато се инсталира Creators Update, той показва диалог с настройките по поверителността, който се показва на всички потребители. Те трябва да се прегледат, иначе инсталацията не продължава.

Започна предлагането на Windows 10 Creators Update към потребителите. При инсталация се показва диалог с възможност за избор и преглед на настройките по поверителността, кйто се показва по подразбиране на всички потребители.

Чудите се кога Creators Update ще дойде при вас? От Майкрософт обясняват, че процесът ще отнеме месеци и първа цел ще бъдат по-новите устройства, а след това предлагането ще се разшири и за други потребители.

Ако не ви се чака, то винаги можете да използвате сме описали тук.

Диалогът, който се появява и предлага възможност за преглед и настройване на настройките по поверителността прави именно това – моли потребителя да прегледа тези настройки и при нужда да ги промени. Ако потребителят откаже да прегледа настройките по поверителността, то по този начин отказва и ъпдейта.

Ъпдейтът на Windows 10 Mobile към Creators Update също ще започне този месец, но малко по-късно – на 25-ти април.

Тези усилия от страна на Майкрософт идват след като вече месеци наред те биват обвинявани за телеметрията и събирането на данни, за които те не казваха нищо до момента и всичко вървеше в пълна тайна.

Сега от компанията дадоха повече възможност на потребителите за настройване на това каква информация да споделят, предоставиха два режима за събиране на диагностични данни „Основно“ (Basic) и „Пълно“ (Full), и твърдят, че не се събира никаква лична информация от потребителите, като всички детайли вече са обявени в тяхното изявление от миналата седмица.

Настройките по поверителността при инсталиране на Creators Update са опростени в пет категории, с плъзгачи за включване и изключване.

Категориите са Location, Speech recognition, Diagnostics, Tailored experiences with diagnostic data и Relevant ads.

Windows 10 Creators Update вече е тук. Идва с диалог относно поверителността при инсталация 3

Подходете с подобаващото внимание към тези опростени настройки, защото, веднъж след като натиснете бутона Accept, повече няма да ги видите в този вид. Ако за в бъдеще искате да промените настройките по поверителността ще трябва да направите това през Settings менюто, където ще трябва да се ровите в 18 категории с подобни настройки.

Интересното тук също е, че тези настройки се водят, че са потребителски, тоест за конкретен акаунт, но когато създадете нов акаунт и се впишете с него, тези опростени настройки не излизат наново и новосъздадения потребител използва настройките на другия профил.

Като още едно усложнение се явява и фактът, че Cortana има отделни настройки за телеметрията. Когато инсталирате Creators Update, има вероятност да видите диалог, който ви даде две опции относно Cortana – “Use Cortana” или “Not now”.

Според изявлението на Майкрософт относно телеметрията, се събират следните данни:

Прочетете още:  От Nvidia изкараха своя трети Vulkan драйвър за Linux

„Майкрософт събира и използва информацията за вашето местонахождение и историята на местонахожденията, вашите контакти, реч, гласови команди, ръкописни форми, история на писане, история на търсене, детайли от календара, съдържание и история на комуникация за съобщенията и приложенията, както и друга информация за вашето устройство. В Microsoft Edge Cortana използва вашата история при сърфиране в интернет.“

При това положение, ако все пак изберете да използвате Cortana, но по-късно промените мнението си, то опцията се намира доста трудно и това едва ли е случайно. Трябва да отворите Cortana, да натиснете Notebook иконата, след това трябва да изберете About Me и накрая Sign out.

С Creators Update ще можете и да се възползвате от по-бързо сваляне на ъпдейтите след като вече е инсталиран, благодарение на Унифицираната платформа за ъпдейти (Unified Update Platform (UUP)), която вече ще предоставя диференциални ъпдейти.

Въпреки всички усилия от страна на Майкрософт да накарат потребителите да мигрират към Windows 10, едногодишната програма за безплатен ъпгрейд и уж случайно пропуснатата опция, която все още дава възможност за безплатен ъпгрейд, Windows 7 продължава да води с 47% пред Windows 10, който, според последните данни на [url=http://gs.statcounter.com/os-version-ma … /worldwide“ target=“_blank]Statcounter[/url], има 34% пазарен дял към момента.

Някои потребители със сигурност са развълнувани от множеството поправки и промени, които идват с Windows 10 Creators Update и очакват с нетърпение да го инсталират.

За много от тях вече сме ви информирали, като специален игрови режим, поставяне на ъпдейтите на пауза, Paint 3D, филтър за синя светлина, подобрена история на ъпдейтите, подобрена поверителна политика и без таргетирана реклама, High DPI подобрения, поддръжка за Mixed Reality и още, но има и нови.

Например бизнес потребителите ще харесат много инструмента MBR2GPT, който помага за конвертирането към GPT дял без да се губи информация, разрешена е миграцията към UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) на мястото на BIOS, има различни нови функции по сигурността като Device Guard.

Нови функции като app streaming, което позволява на потребителите да стартират приложение преди то още да се е инсталирало напълно, различни нови възможности, които се отварят пред разработчиците; Tasks API; “Project Rome”, нови разширения за Desktop Bridge, които позволяват да се „обгърнат“ Windows десктоп приложенията чрез wrapper и те да могат да се инсталират както нормални UWP (Universal Windows Platform) приложения и още, и още.

Въпреки сравнително бавната, но стабилна стъпка на миграция към Windows 10 и постоянното му подобряване, от Майкрософт ще трябва оттук насетне постоянно да се съобразяват с факта, че вече не предлагат най-използваната операционна система и докато доскоро Android им дишаше във врата, той вече ги надмина.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments