Windows 10: Ето как да върнем Windows към фабричните му настройки без преинсталация

0
115
Windows 10


Опцията Reset в Windows 10 е много полезна функция, която позволява връщането на Windows в първоначалното му състояние, без нуждата от преинсталация. Тук ще ви обясним как да я използвате.

Когато се използва функцията Reset, за да се върне Windows 10 към първоначалното му състояние, биват изчистени всички програми, драйвъри, лична информация и различни настройки.

Reset функцията е особено полезна за случаи, когато искате да продадете компютъра си, за да сте сигурни, че не е останала никаква лична информация или пък в случаите, когато имате някакъв проблем с операционната система.

С използването на Reset функцията при Windows 10 няма да ви се наложи да преинсталирате наново или пък да се опитвате да отстраните проблема с дни. Хубавото тук е, че на потребителя се дава възможност да избира дали да бъдат запазени файловете му или да бъдат изтрити, а също така не са му нужни никакви инсталационни дискове или флашки, продуктов ключ, както и не трябва да се занимава с настройки в BIOS за буутване от различни устройства.

По този начин потребителят получава чисто ново копие на Windows, без странични програми или драйвъри, която биха могли да са в конфликт или да създават проблеми.

От Майкрософт са се погрижили да не можете да ресетнете операционната си система по невнимание. Процесът при ресет се състои от няколко стъпки, където много ясно е описано какво ще се случи, така че инцидентното освежаване е невъзможно.

По време на самите стъпки все още не са направени никакви промени по операционната система, така че потребителят винаги може да се откаже преди последната стъпка.

А ето как и да върнете операционната си система към първоначалното ѝ състояние посредством Reset функцията:

Прочетете още:  Руутването на Windows Mobile вече е по-лесно от всякога

Първо отидете до Settings->Update & Security->Recovery или просто напишете в търсачката „reset“ и изберете „Reset This PC“ от предоставените резултати.

Ще се отвори прозорец, в който натискате „Get Started“ под надписа „Reset This PC“.

Windows 10: Ето как да върнем Windows към фабричните му настройки без преинсталация 9

Веднага след натискането ще се появи въпрос, който ви пита дали искате да запазите файловете си или те да бъдат изтрити. Ако сте избрали да запазите вашите файлове, след връщането на Windows 10 към първоначалните му настройки на десктопа ще намерите файл, който посочва кои приложения и програми са били ънинсталирани, така че да можете възможно най-бързо да си ги инсталирате наново.

Windows 10: Ето как да върнем Windows към фабричните му настройки без преинсталация 10

Избирате опцията според вашите нужди и изчаквате за момент, след което ще бъде изкарана информация за това какво ще бъде изтрито или какво ще бъде запазено, според предишно избраната опция.

Windows 10: Ето как да върнем Windows към фабричните му настройки без преинсталация 11

Следващата стъпка е финалната и дава два избора – да използвате Reset функцията, за да върнете Windows 10 към първоначалните му настройки или да се откажете.

Windows 10: Ето как да върнем Windows към фабричните му настройки без преинсталация 12

След като изберете Reset ще трябва да изчакате определено време, за да бъде завършен процесът, а след като приключи, ще можете да се логнете, да си създадете нов акаунт, да инсталирате нови приложения и да продължите безпроблемно работа начисто, без да сте преинсталирали и да минавате през целия процес на инсталацията.

Трябва да имате превид, че Windows автоматично ще изтегли най-новите кумулативни ъпдейти, за да завърши инсталацията и за да може операционната ви система да е с последните актуални обновления.

0/5 (0 Reviews)