Windows 10: Майкрософт спами с реклами потребителите на Google Chrome

0
44
Windows 10: Майкрософт спами с реклами потребителите на Google Chrome


Експериментите с търпението на потребителите на Windows 10 очевидно продължава, защото от Майкрософт отново започнаха да показват реклами в таск бара.

Това не е нещо ново за Майкрософт. И преди сме виждали реклами на Tomb Raider, при това на пълен екран, нотификации, че Edge е по-сигурен браузър от Mozilla Firefox и Google Chrome, приканвайки потребителите да използват техния браузър Edge, попъп реклами за тяхната програма Microsoft Rewards, която се използва за подкупване на потребителите да използват Bing и Edge, и пр.

Сега от Редмънд отново са взели на прицел потребителите на Google Chrome с нов попъп, който спами потребителите с предложение да инсталират приставката Shopping Assistant.

Както отбелязват от Myce, браузърът Google Chrome е пиннат към таскбара, се появява нотификация над иконата му, която настоява „Бързо провери и сравни цените онлайн. Вземи персоналния асистент за пазаруване на Майкрософт за Chrome.“

Тази добавка за браузъра същестува от около година, но това ѝ поведение да спами потребителите на Windows 10 се забелязва след последния ъпдейт, който тя получава.

Подобен род стратегии никога не водят до успех сред потребителите, което се потвърждава и сега. Много потребители споделят в Chrome Web Store своето недоволство и разочарование от поредната рекламна кампания на Майкрософт.

„Windows 10 ми изкара нотификация, когато стартирах Google Chrome тази нощ, казвайки ми, че трябва да инсталирам тази приставка. Те ми пробутаха реклама в моя Windows и се намесиха в начина, по който аз използвам собствения си компютър, губейки ми времето. Те трябва да бъдат баннати от Chrome Web Store за подобно поведение“, четем в един от коментарите.

В друг пост четем:

„Инсталирах приставката само за да мога да напиша ревю. Веднага след това я ънинсталирам.“

Прочетете още:  Спецификациите на OpenGL 4.6 бяха анонсирани официално

Още един ядосан потребител пише следното:

„Майкрософт ми предоставят операционна система и нищо друго. Те не трябва да ми предоставят реклами, без значение от кого са и дали са от разработчик на компанията. Аз вече разработвам програми за Linux и все повече от игрите, които играя, стават налични и за Linux посредством Steam. Съвсем скоро няма да има никаква причина да използвам продуктите на Майкрософт… за щастие!“

Известният автор Пол Турот също не е никак доволен от нахалството на Майкрософт и казва в блог пост, че има съмнения, че от компанията са дали достъп до това API и на разработчици от трети страни.

„Изхождайки от факта, че от Майкрософт нямат нищо против подобни реклами, лесно можем да си представим свят, в който можете да получите версия на Windows безплатно, както и платена версия, в която няма да има реклами“, пише Турот.

От своя страна, както винаги, от Майкрософт не виждат никакъв проблем и в изявление казват, че винаги тестват нови услуги и предоставят на потребителите полезна информация, която може да им помогне.

Абсолютно същото лицемерие, което наблюдавахме и при случая с рекламите на лок скрийна, когато обяснението отново беше, че те просто искали да помогнат на потребителите. Сигурни сме, че е така.

Сигурни сме също, че е абсолютно недопустимо компания от подобен ранг да се държи като адуер или мауер, като нищо повече от зловредна програма, която само гледа как да излъже потребителите си с трикове познати от зловредните рекламни кампании и фишинг измамите. Същото това поведение, което наблюдавахме и в кампанията за прибутване на потребителите към Windows 10.

0/5 (0 Reviews)