Windows 10 получава кръпки за Meltdown и Spectre утре

0
25
Windows 10

Windows 10 получава кръпки за уязвимостите Meltdown и Spectre утре, когато е първият Patch Tuesday за 2018-а година. Тези уязвимости засягат процесорите на Intel, AMD и ARM и предизвикаха голям хаос и широкомащабни вълнения, защото поправянето им е изключително важно, но то, само по себе си, носи със себе си и забавяне на машините с от 5 до 30% и налага значителна промяна на ядрата на операционните системи.

При Linux кръпките вече са публикувани и достъпни за повечето дистрибуции, но работата ще продължава особено около уязвимостта Spectre, за която всички разработчици са на мнение, че се поправя много трудно и поради тази причина потребителите на всички операционни системи могат да очакват серия от кръпки и в бъдеще.

Първата серия от такива кръпки за потребителите на Windows започва утре. Кръпки ще получат поддържаните версии Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10, както и Surface устройствата и Windows телефоните.

С кумулативните ъпдейти, разбира се, освен кръпките за Spectre и Meltdown, потребителите ще получат и кръпки, свързани със сигурността, поправки на различни бъгове и подобряване на производителността.

Както винаги, подобни кумулативни ъпдейти са свързани и с редица проблеми. Кръпките за хардуерните уязвимости Spectre и Meltdown предизвикват сини екрани при някои потребители с AMD процесори и Windows 7 с грешка 0x800f0845. При други с Windows 7 и AMD пък те въобще не могат да се инсталират. Тези проблеми трябва да бъдат разрешени до утре, за да могат всички потребители да ги получат посредством Windows Update.

За всички е ясно, че този Patch Tuesday не е обикновен като другите и с толкова много ъпдейти за Майкрософт ще бъде още по-трудно да приведе всичко в нормална функционалност.

Прочетете още:  Излизането на Fallout 76 е потвърдено. От Bethesda пуснаха видео трейлър

Компанията традиционно изпитва затруднения при пускането на ъпдейти, които до момента нито веднъж не са преминали гладко. При наличието на толкова много ъпдейти е напълно възможно положението да се влоши значително и да се превърне в трудно изпитание.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments