Windows 10 получава първите си делта ъпдейти

0
31
Windows 10


Освен обичайните кумулативни ъпдейти за Windows 10, които са част от Patch Tuesday, от Майкрософт за пръв път пускат и делта ъпдейти.

Делта ъпдейтите се различават по своята същност от кумулативните ъпдейти.

Кумулативните ъпдейти съдържат в себе си всички поправки от минали издания. Това означава, че няма нужда да сваляте всички ъпдейти, а само последния и вашата конкретна версия на Windows ще бъде обновена до последно.

Със свалянето на кумулативен ъпдейт вашата система получава всички обновления и кръпки, но нанася само промени, които са направени от миналия инсталиран кумулативен ъпдейт.

Разбира се, това означава, че с всеки изминал месец размерът на кумулативните ъпдейти става все по-голям и по-голям, защото те трябва да съдържат в себе си всички поправки за конкретната версия на Windows 10.

От своя страна делта ъпдейтите също са от кумулативен тип, но съдържат в себе си само промените, които са били имплементирани в периода от миналия кумулативен ъпдейт.

Това означава, че ако всеки месец инсталирате кумулативни ъпдейти, то повече няма нужда да сваляте целия архив, а само делта ъпдейта, който е с много по-малък размер и ще се инсталира много по-бързо.

Делта ъпдейтите се предлагат както за x86, така и за x64 версиите на Windows 10 и Windows Server 2016.

Windows 10 получава първите си делта ъпдейти 3

Доказателство за това са делта ъпдейтите за този месец. Кумулативния ъпдейт за x64 архитектурата, който беше пуснат вчера, е с размер от почти 1.1GB, докато делта ъпдейтът е 700Mb.

Трябва да се има предвид, че това е рядък случай, когато делта ъпдейтът е толкова голям и това е поради забавянето на Patch Tuesday за февруари месец.

Прочетете още:  Опасна Bluetooth уязвимост дебне всички платформи

Очевидно е, че кумулативните ъпдейти ще продължат да нарастват като размер с всеки изминал месец, така че делта ъпдейтите ще бъдат удобен начин за IT администраторите да поддържат поверените им инфраструктури.

Засега няма допълнителна информация от Майкрософт относно делта ъпдейтите, но се очаква те да бъдат публикувани всеки месец.

0/5 (0 Reviews)