Windows 10 потребителите преминават към Linux и macOS

0
245

Windows 10 потребителите преминават към Linux и macOS, показват последните данни на NetMarketShare.

Както всички знаем, Майкрософт са монополизирали пазара със своята операционна система Windows. Това, разбира се, не е поради някакви качества, а поради различни стечения на обстоятелствата, повечето щастливи за Майкрософт и не дотолкова за другите.

Още в началото, след кражбата на DOS от IBM, до ден днешен, нелоялните практики за задържане на потребители продължават, за да доведат дотам, че Windows 10 премина бариерата от 1 милиард потребители. Закъсняла с две години цел, но все пак постигната, въпреки че на пазара съществуват много по-качествени решения като Linux например.

Повечето потребители не виждат причина да сменят операционната си система поради различни причини, но най-голяма роля в това решение играе навикът, защото почти всички те са свикнати от малки с Windows. Въпреки това не всички се носят по течението и последните данни на NetMarketShare показват, че всички версии на Windows бележат спад от 2% за периода март – април 2020-а година, а дялът на Linux и macOS се повишава.

Изненадата тук е, че Linux бележи двойно по-голям ръст от macOS. Linux бележи прираст от 1.5%, а macOS 0.8% пазарен дял. В същото време спадът на Windows през последната една година е с 1.2%, което означава, че все пак някои потребители търсят алтернатива и обръщат взор към други операционни системи.

Конкретно за Windows 10, който беше предлаган и пробутван на потребителите по всевъзможни начини, данните показват спад в пазарния дял от 1.31% за периода март – април 2020 от 57.34% до 56.03%. И докато някои потребители може да изпитат съмнения в данните на NetMarketShare, то статистиките от StatCounter също доказват мигриране на Windows потребители към Linux и macOS.

Прочетете още:  Google искат Stadia да работи и на iOS

Windows 10 потребителите преминават към Linux и macOSВъпреки че при подобни измервания винаги има известни колебания, те понякога могат да покажат явна тенденция. Новият спад при Windows може да е поради различни причини, но една от най-вероятните от тях са скорошното спиране на поддръжката на Windows 7. Много потребители са притеснени от този факт, но в същото време не искат да преминат към Windows 10 и търсят алтернативи в лицето на Linux и macOS.

Други също вероятни причини са постоянните проблеми при Windows 10, повредени ъпгрейди, сини екрани, постоянно подслушване, предлагане на реклами и потребителите все повече и повече, макар и бавно, започват да осъзнават ситуацията. Разбира се, винаги има и момент, в който потребителите просто искат да изпробват нещо ново.

Последните данни на Valve за потребителите на Steam също показват лек прираст при геймърите, които използват Linux. Множество потребители предпочитат да останат на Windows поради повечето игри, които се предлагат за тази платформа, но сега, когато Wine, Proton и DXVK правят възможно играенето на десетки хиляди Windows игри плюс хилядите нейтив заглавия, които все повече гейм студия разработват, този последен бастион също е напът да бъде превзет.

Ще бъде интересно да видим дали тенденцията ще се запази и дали все повече потребители ще напускат кораба на Майкрософт. Това със сигурност ще бъде полезно за всички и в края на краищата ще даде повече свобода на милиардите компютърни потребители.

3.4/5 (5 Reviews)