Windows 10 премина бариерата от 1 милиард устройства

2
80
Windows 10

Windows 10 премина бариерата от 1 милиард устройства на месечна база.

От Майкрософт най-сетне успяха да достигнат бариерата, която сами си бяха поставили от 1 милиард устройства, които да използват Windows 10. Това обявява компанията в блог пост, което означава, че един от всеки седем човека на Земята използва Windows 10. Една от причините за по-бързата миграция може би е наскоро приключилата официална поддръжка на Windows 7.

Тези 1 милиард устройства включват 80 000 различни модели и конфигурации, устройства от типа 2 в 1 и лаптопи от над 1000 различни производители. От Майкрософт не без гордост заявяват, че почти 100% от 500-те най-богати компании в света използват Windows 10.

Windows 10 беше обявен официално през 2015-а година, когато от Майкрософт заявиха, че искат да направят така, че новата им операционна система да бъде инсталирано на всяко едно устройство на Земята и в резултат на това те положиха много усилия, често преминавайки границата на поведението, което се очаква от компания от подобен ранг. Още тогава беше поставена амбициозната цел да се достигне бариерата от 1 милиард устройства в рамките на две години.

В резултат на това на потребителите беше предлагана опция за ъпгрейд към Windows 10 без опция за отказ, правеха се насилствени ъпгрейди към Windows 10, започна пускането на хардуер, който работеше само с Windows 10 и пр.

И нито фактът, че потребителите биват следени постоянно, нито постоянните реклами на собствения ви компютър, нито нарастващото недоволство и различните петиции срещу наглото поведение на Майкрософт, нито признанието, че вашата информация, която компанията е събрала от вас ще бъде продавана на трети страни, и подобни нелоялни практики, не попречиха на Майкрософт да постигнат своята цел.

Прочетете още:  Бъдещите версии на Windows 10 получават кодовите названия Vanadium и Vibranium

Въпреки това Майкрософт се провалиха на един фронт – те не успяха на пазара на смартфони. Независимо от всички хвърлени усилия процентът на хората, които използваха Windows 10 Mobile остана изключително нисък, а след известно време започна да се свива още. След това се случи логичното и поддръжката на мобилната операционна система беше официално спряна.

Въпреки това все пак от Майкрософт се опитаха да запълнят дупката между Windows 10 и Android и iOS с приложението Your Phone, което позволява да свържете вашия iPhone или Android смартфон към вашия компютър и да провеждате разговори директно от него.

Преминаването на бариерата от 1 милиард устройства, използващи Windows 10 идва в момент, в който от компанията на няколко пъти подчертаха, че Windows вече не е техен приоритет и фокусът е насочен към облака и бизнес потребителите, които носят повече пари от Windows. Въпреки това този факт може и да промени официално обявеното от компанията мнение, че Windows 10 е неуспешен.

Използването на операционна система на толкова много устройства не нещо, което може да бъде пренебрегнато. Може би затова и Майкрософт работят и по специална версия за устройства с два екрана Windows 10X, което означава, че от компанията виждат бъдеще в този сегмент на пазара.

5/5 (1 Review)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

От Майкрософт без гордост заявяват, че 100% от 500-те суперкомпютъра в света използват Linux. 😀