Windows 10 премина бариерата от 25%

0
19
Дялът на Linux при десктопите продължава да расте


Днес бяха публикувани първите данни за потреблението на операционните системи за тази година и изглежда, че Windows 10 е достигнал и дори преминал леко психологическата бариера от 25%.

Според данните предоставени от [url=https://www.netmarketshare.com“ target=“_blank“ title=“Netmarketshare]Netmarketshare[/url] Windows 10 вече вече има дял от 25.3%, което е повишение от +0.94 пункта, докато Windows 7 бележи лек спад от -1.14 пункта до 47.2%.

Трябва обаче да ви напомним, че тази статистика не отразява само и единствено десктоп машините с Windows 10, а също така отразява всичко от Xbox до Raspberry Pi.

Windows 8.x се задържа стабилен на 8.52% и бележи лек спад с -0.04, а Windows Vista, чиято поддръжка приключва след по-малко от два месеца и беше една доста неодобрявана операционна система от потребителите, има едва 0.84% дял, със спад от -0.22 пункта.

Windows XP, който все още се държи на повърхността, въпреки че официалната му поддръжка беше спряна още през 2014-та година има дори лек ръст от +0.1 пункта до 9.17% и очевидно продължава да има голяма маса от фенове, които смятат да го използват до последно.

Linux също бележи лек ръст с 0.06 пункта до 2.27%, macOS 10.12 има пазарен дял от 2.75% (+0.44), а версия 10.11 на същата операционна система е в почти покой със спад от 0.1 пункта до 1.73%. Останалите версии на macOS също търпят спад от -0.33 и бележат пазарен дял от 1.51%.

Съвсем скоро се разбра, че от Майкрософт имат намерение да пуснат нова версия на Windows 10, чието име ще бъде Windows 10 Cloud и засега изглежда, че ще бъде заместител на Windows RT и ще бъде конкуренция на Chromebook.

Прочетете още:  Майкрософт пуснаха Windows 10 с ARM поддръжка (видео)

Разбира се, потреблението на Windows 10 Cloud също ще бъде вкарано в статистиката за потреблението на Windows 10 на пазара, докато това на Chromebook няма да бъде вкарано към статистиката на Android, което прави данните в голямата си част неверни.

При Windows 10 се взема предвид всяко едно устройство и се включва в общите данни за потребление, докато при другите операционни системи това не се прави.

Ако например по същия начин бъде измерен пазарният дял на Linux, който е инсталиран на милиарди устройства като рутери, сървъри, десктоп машини, супер компютри, телефони, автомобили и пр., то тогава общата картина ще придобие обратнопропорционален знак и Linux ще е доминиращата операционна система във всички статистики.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments