Windows 10 ще поддържа AVIF формата за изображения

0
66
Windows 10

Докато са заети да оправят проблемите в Windows 10 October Update, от Майкрософт изглежда все пак намират време и да добавят нови функции за следващото голямо издание на Windows 10, което се очаква да излезе през пролетта на 2019-а година.

От излизането на AVIF формата – (AV1 Image File Format – AVIF), Windows 10 никога не е имал поддръжка за него. Сега това ще се промени с идването на следващия голям ъпдейт 19H1. Поддръжката вече е налична в новите билдове за потребителите на Insider програмата, които трябва да я тестват, за да могат да се намерят евентуални проблеми.

AVIF е файлов формат, базиран на AV1 видео формата, който е разработен от Alliance for Open Media (AOMedia). Различни приложения вече го поддържат, сред които интернет браузърът Mozilla Firefox и медийният плейър VLC.

Новата поддръжка на AVIF формата в Windows 10 ще бъде осъществена както във файловия мениджър на операционната система – File Explorer, а също така и в Paint. Поради тази причина и двете приложения получават нови, актуализирани версии. Ако искате още сега поддръжка на AVIF обаче, ще трябва да се запишете за участие в Insider програмата.

В Github страницата на Alliance for Open Media новата промяна вече е отбелязана:

Windows File Explorer вече може да показва AVIF миниатюри, да показва Exif метадата и предварителен преглед на AVIF изображения. За тази цел трябва да притежавате Windows 10 19H1 preview издание, което можете да получите от Windows Insider program, а също така и AV1 Video приставка.

Приложението Paint в Windows 10 може да показва AVIF изображения. За тази цел трябва да притежавате Windows 10 19H1 preview build 18305 издание или по-ново, което можете да получите от Windows Insider program, а също така и AV1 Video приставка.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Samsung ядосват Galaxy S7 и 8 потребителите с рекламен спам