Windows 10 скоро може да следи потребителите във всяка една тяхна стъпка

0
42
Майкрософт ще споделя с трети страни информацията от телеметрията


Майкрософт често са обвинявани за тяхната политика на следене на потребителите, но ако в момента това ви се струва скандално, не знаете какво ви очаква в бъдеще.

Наскоро патентованат технология, която се казва [url=https://patentscope.wipo.int/search/en/ … escription“ target=“_blank“ rel=“nofollow]Query formulation via task continuum[/url], ще следи потребителите постоянно и денонощно, включително и използването на приложения от трети страни.

Както съобщават от [url=https://mspoweruser.com/scary-microsoft … h-results/“ target=“_blank“ rel=“nofollow]MSPU[/url] всичко това се прави, разбира се, заради доброто на потребителите, а от Майкрософт ще се опитат посредством новата технология да свържат програмите от трети страни с техните услуги, за да могат да предоставят на потребителите по-добри резултати при търсене.

От Редмънд обясняват, че като ви следят постоянно, например докато пишете някакъв документ, търсачката ще може да ви предостави много по-добри резултати. Ако например в документа пишете нещо свързано с автомобили, Майкрософт вече ще знаят с какво се занимавате и какъв е вашият интерес към момента и съответно Bing ще ви предостави резултати, които са свързани с вашата работа и интереси.

Това само по себе си е доста притеснително, но нещата не свършват дотук. Самите Майкрософт обясняват, че ще могат да получават всякакви „сигнали“, което включва всякакъв текст, с който потребителят работи или просто вижда, текст, който е разпознат от изображения, аудио от слушана в момента песен и много други.

„Операционната система, която ще използва тази технология, ще може да следи всякаква текстова информация, от всякакви програми, за да определи интересите на потребителя. Информацията след това ще бъде изпращана към търсачките, за да могат да предоставят по-добри резултати, които ще са много по-свързани с работата на потребителя, благодарение на събраната информация“, обясняват от Майкрософт.

Прочетете още:  USB 4 поддръжка пристигна при Linux Kernel 5.6

Всичко това е съпроводено от постоянното повтаряне от страна на софтуерния гигант, че целият контрол е в ръцете на потребителя и нищо няма да бъде извършвано без неговото знание, но всички знаем как действат Майкрософт в такива ситуации и знаем дори и в момента колко спорни практики на подслушване се осъществяват постоянно.

Към момента не е ясно кога от Майкрософт възнамеряват да имплементират новата функция по следене на потребителите в Windows, но когато това стане със сигурност ще има много критики и дори съдебни дела, защото приемливите граници на подслушването и следенето от страна на Майкрософт и сега отдавна са прехвърлени. С новата технология всеки един потребител ще бъде буквално в ръцете им и ще знаят абсолютно всичко за него. Не беше достатъчно следенето на паролите, на имейлите, на текстовите съобщения, времето прекарано в Интернет, какви програми използвате, кои сайтове посещавате, коя търсачка използвате и какво ли още не, прикрито зад безобидния термин „Телеметрия“. Майкрософт наистина искат да знаят всичко за вас и ще го постигнат по един или друг начин.

0/5 (0 Reviews)