Windows 10 унищожи данните ви? Майкрософт са привикани в съда

0
16
Windows 10 унищожи данните ви? Майкрософт са привикани в съда


Постоянно промъкващият се ъпгрейд към Windows 10 доведе до съдебно дело срещу Майкрософт.

Трима души от Илинойс заведоха иск срещу Майкрософт, с твърдението, че ъпгрейдването към Windows 10 е унищожило техните файлове и е повредило компютрите им.

В жалбата (.pdf), която е заведена в Окръжния съд на Чикаго в четвъртък, отправя обвинения, че Windows 10 е дефектен продукт и неговият създател Майкрософт не е успял да осигури адекватно предупреждение относно потенциалните рискове, които носи инсталацията на продукта – в частност стабилност и загуба на данни.

В жалбата се заявява, че от Майкрософт не са успели да подготвят Windows 10 ъпгрейда по най-добрия начин и така те разпространяват операционна система, която е отговорна за повреда на хардуера и загуба на данни.

Адвокатите на тримата ищци ще се опитат да обхванат всички потребители в САЩ, които са ъпгрейднали от Windows 7 до Windows 10 и са имали проблеми като загуба на данни или повреда в хардуера в срок от 30 дни от самата инсталация. Според тях подобни случаи са стотици хиляди.

Искът засяга и проблема, че често Windows 10 се инсталира сам, без желанието на потребителя и без да се изискват някакви ответни действия от негова страна.

Дори програмният мениджър на Windows servicing and delivery team към Майкрософт John Cable написа в блога си, че до Creators Update всъщност Windows 10 е вземал повечето решения относно това кога ще се инсталират ъпдейтите и не предоставя начини за контролиране на времето кога ще се случва това съгласно специфичните нужди на потребителя.

Според жалбата Windows 10 се е инсталирал на машината на ищцата Stephanie Watson без нейното знание и е изтрил нейните файлове, някои от които свързани с нейната работа. Тя е наела специалисти, които да ремонтират компютъра, но начинанието се е увенчало с частичен успех, което е довело до закупуване на нов компютър.

Прочетете още:  От Kaspersky предупреждават, че криптовирусите се превръщат в много голям проблем

Ищецът Robert Saiger пък е инсталирал Windows 10, в резултат на което компютърът му е спрял да работи. Неговите файлове са били изтрити, а той е изгубил време и пари докато се е опитвал да възстанови изтритите си файлове.

Третият ищец Howard Goldberg е решил най-сетне да мигрира към Windows 10, след като в продължение на шест месеца всекидневно е получвал въпроси дали иска да ъпгрейдне и той е отказвал. Резултатът бил неработещ компютър и изтрити файлове.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments