Windows 10 вече показва реклами на лок скрийна. Ето и как да ги премахнем

0
72
Windows 10 вече показва реклами на лок скрийна. Ето и как да ги премахнем


От Microsoft започнаха да показват реклами на лок скрийна, като за това си намерение те съобщиха преди година, но до момента се въздържаха от него.

В момента върви реклама на играта Rise of the Tomb Raider, която излезе през януари месец за компютър и през миналата есен на 2015 – та година за Xbox One и Xbox 360.

На шега можем да приемем, че все пак играта е добра и поне от Microsoft не предлагат глупави заглавия. Въпреки това, подобен ход от тяхна страна предизвиква недоволство от много страни. Потребителите от една страна не обичат техния лок скрийн да бъде превърнат в екран за реклами, от друга страна пък Valve могат да видят в подобен подход опит за предлагане на Windows Store като гейм дестинация и по този начин да се амбицират да вложат повече усилия в своята алтернативна игрова платформа Valve OS.

Ето и как да премахнете рекламите от лок скрийна:

Натиснете десен бутон на десктопа и изберете Personalize. В отворилия се нов прозорец изберете Lock Screen. В тези настройки има чекбокс „Get fun facts, tips, tricks, and more on your lock screen“, който трябва да се настрои на Off. До момента едва ли някой е видял нещо забавно или полезно, така че тази опция няма да липсва на никого.

Windows 10 вече показва реклами на лок скрийна. Ето и как да ги премахнем 5
Windows 10 вече показва реклами на лок скрийна. Ето и как да ги премахнем 6

Ето защо е лоша идея да се купуват игри от Windows Store:

От Microsoft казват, че искат да направят така, че за геймърите да е лесно и удобно да купуват кросплатформени заглавия за Xbox и PC, но има някои огромни недостатъци, някои от които ще изложим тук.

Без SLI и Crossfire – ако имате повече от една карта AMD или Nvidia в компютъра си, няма да можете да ги използвате. Версиите на игрите от Windows Store не позволяват това, докато Steam версиите ги поддържат.

VSync е винаги включен – VSync се използва, за да се предотврати накъсването на картината при модерните LCD монитори, но има и някои негативни отражения като добавен инпут лаг и забавяне на играта. Ако имате Steam версията на конкретна игра, можете да изберете дали тази опция да бъде изключена или не, но в Windows Store версията това е невъзможно.

Винаги в Borderless Fullscreen режим – Windows Store версиите на игрите винаги вървят в в режим Borderless Fullscreen, който е познат още и като Fullscreen Windowed Mode, което е направено с цел клавишната комбинация Alt+Tab да работи винаги, но това има един огромен недостатък – по този начин играта не може да се възползва на 100% от видео картата, защото не може да поеме пълен контрол над текущата картина, която се вижда на монитора и по този начин не можете да получите максимума от системата си, което се изразява в по-малко кадри и по-бавна игра.

Windows Store версиите на игрите освен това са заключени и различните системни процеси не могат да променят файловете им, което води до допълнителни проблеми:

Прочетете още:  Windows 10 скоро може да следи потребителите във всяка една тяхна стъпка

Няма .exe файл – потребителят не може да стартира директно играта от .exe. Това означава, че не може да се добави в Steam, както и не може да бъде използван контролерът на Steam.

Файловете са заключени и не подлежат на модване файловете на Windows Store игрите са защитени и по този начин не могат да бъдат модвани, традиция за много геймъри през всичките тези години. Защитен е и самият процес на играта и по този начин не може да бъде модифицирана в нито едно направление, като добавяне на FXAA, SMAA със странични програми като SweetFX например или използването на трейнъри.

Никакъв Overlay – това означава, че никакъв софтуер не може да бъде използван заедно с играта – нито може да се запише геймплей със странична програма, нито да се използва примерно Fraps, за преброяване на кадрите и друга полезна информация.

Макросите за мишките няма да работят – различните приложения, които позволяват да се създават различни макроси с мишката, не работят при Windows Store версиите на игрите.

Windows Store не може по абсолютно никакъв начин да се мери със Steam и подобно набутване на реклами на потребителите в самата операционна система няма да им помогне с нищо. Ето само два аспекта, в които Steam бие във всяко едно направление:

Условията за връщане на покупка – Windows Store има изключително мъгляви и неясни условия за връщане на покупка. В същото време Steam предлагат повече от щедри условия, като дори не задават въпроси за първите два часа геймплей, което позволява получаването на парите ви обратно и връщането на играта поради всякакви причини, без да се налага да се обяснявате за каквото и да било. Ако поради някаква причина искате да върнете игра, закупена от Windows Store, то няма ясно описани условия при такава ситуация, а ще трябва да се свържете с техен представител, което не е никак ясно до какво ще доведе.

Само Windows 10, само Windows 10 – Ако закупите игра от Windows Store, то тя ще върви само на Windows 10, без никакви изключения. В същото време играта, закупена от Steam ще върви на Windows 7, на Windows 8, на Windows 10, на Linux, на Mac OS X. Ако играта е за Windows и в последствие е портната за други операционни системи като Linux и Mac OS X, закупувайки от Steam оригинала, получавате безплатно и версиите за другите операционни системи. Просто получавате много повече за вашите похарчени пари.

Повечето потребители могат да не се интересуват от тези неща и да ги нарекат незначителни, но това не е така. Въпросът е, ако не друго, то поне принципен. При положение че игрите имат една и съща цена, какво налага закупуването на игра от Windows Store при всичките тези ограничения?

0/5 (0 Reviews)