Windows 10 заприличва все повече на Linux? Идва с нейтив пакетен мениджър

3
342
Windows 10 заприличва все повече на Linux? Идва пакетен мениджър

Windows 10 заприличва все повече на Linux? Майкрософт разработва собствен пакетен мениджър.

В опитите си да задържи потребителите на Windows 10, от Майкрософт започнаха с пълна пара да имплементират различни полезни функции от Linux, които преди бяха пренебрегвани като не особено важни, но изглежда, че мнението ми се е променило с времето.

С годините при Windows 10 бяха имплементирани различни полезни Linux функции като виртуални десктопи, познати още като работни пространства (worspaces), вече се работи по мощен терминал, беше обявена имплементация за пълна Linux файлова интеграция, Task view/Window Spread, прозорци без граници (Borderless windows), търсене, което показва резултати както локално, така и от софтуелните центрове и онлайн търсене и още.

Въпреки всичко от Майкрософт все още не успяват да имплементират най-исканата функция за табове във файловия мениджър, която те са нарекли Sets. След като функцията се разработва вече от няколко години, тя беше пусната пробно в един от preview билдовете на Windows 10, но след това беше изтеглена поради проблеми и оттогава няма никаква информация как се развива проектът.

Табовете във файловия мениджър също е функция, която идва във всеки един Linux файлов мениджър от много години и всеки един Linux потребител е свикнал с нея до голяма степен, поради факта, че тя е много полезна и създава неимоверно удобство.

Всичко това обаче е в ярък контраст с всички лоши думи изречени през годините по адрес на Linux, а също така и на мнението на повечето Windows потребители, които иначе с радост приемат всички новости, заимствани от Linux, без да си дават сметка, че всички тези „иновации“ са налични за Linux потребителите от много години и те използват всички тези удобства като дори ги имат за даденост и трудно биха си представили да използват операционна система, която не ги предлага.

От Майкрософт дори предприеха и модел на разпространение, заимстван от Linux. Още с излизането си при Windows 10 беше предприета стратегия за разпространение на операционната система, позната в Linux средите като rolling. При Linux от десетилетия има множество rolling дистрибуции като Arch Linux, openSUSE, Gentoo, Void Linux, Debian Testing и др.

Rolling моделът позволява операционната система да получава нужния софтуер чрез мениджъра за актуализации като се поддържа винаги най-нова версия, без необходимостта да се издават отделни издания. Само с инсталирането на последните актуализации вие сте с най-новата версия на изданието, противно на модела, при който трябва да преминете от Windows XP към Vista, след това към Windows 7, Windows 8 и т.н.

Поради преминаването към rolling модел от Майкрософт обявиха, че Windows 10 ще е последното Windows издание. Потребителите, на които вече е забранено да отказват актуализации за по-дълги периоди от време, само с инсталирането на наличните актуализации в Windows Update ще имат най-новата версия на операционната система точно така, както това се случва и при rolling дистрибуциите на Linux.

Версиите на Windows 10 също са заимствани от Linux и по-конкретно от Ubuntu. Още от първите си издания версиите на Ubuntu показват месеца и годината, когато е излязло конкретното издание. Например името на Ubuntu 20.04 ни показва, че изданието е излязло през 2020-а година, четвърти месец. От Майкрософт без да се притесняват присвоиха и този подход и техните издания също вече носят тази номенклатура като Windows 10 Version 1809, Windows 10 version 1903, Windows 10 version 2004 и т.н.

Прочетете още:  Ubuntu 19.10 е тук. Вижте какво ново

Нещата обаче не свършват дотук. Сега от Майкрософт обявиха, че ще разработват свой пакетен мениджър, посредством който ще могат да се инсталират приложения от команден ред. Потребителите на Linux отдавна са свикнали, че за да инсталират програма не трябва да ходят в интернет, да свалят различни потенциално опасни изпълними файлове, да цъкат Next, Next, Next, за да открият накрая, че програмата или не работи, или са се заразили с вирус.

Инсталирането на програми при Linux може да стане по няколко начина, като най-разпространените са просто да отворите софтуерния мениджър, да потърсите програмата, която ви е необходима и да я инсталирате с един клик, което е подход заимстван по-късно и от Android.

Също така можете да отворите терминал и да напишете apt install firefox, ако искате да инсталирате уеб браузъра Mozilla Firefox например, като тази команда е за една от най-разпространените Linux дистрибуции Debian или Debian-базираната Ubuntu. При различните Linux дистрибуции командите се различават, но логиката е една и съща.

Изглежда най-сетне от Майкрософт са разбрали колко полезно е това и са готови да приемат идеята, която е залегнала при Linux още от началото на деветдесетте години на миналия век и сега те публикуваха нов прокт в GitHub за Windows пакетен мениджър (Windows Package Manager), наречен winget-cli.

Засега Windows пакетният мениджър няма графична среда и може да се използва само от команден ред и вече е наличен в Windows 10 1709 (build 16299) за потребителите от Insider програмата. Посредством winget-cli тези потребители лесно могат да потърсят за определена програма и да я инсталират с командата winget install <tool>.

Към момента Windows пакетеният мениджър предлага следните футкционалности:

  • install – инсталира желаната програма.
  • search – намира и показва кратка информация за приложения.
  • show – показва информация за пакета.
  • source – управлява сорса на приложенията.
  • hash – помощник за хеш проверка на инсталационните файлове.
  • validate – удостоверява манифест файла.
  • -help – предоставя помощ за използване на командния ред.
  • -info – предоставя допълнителна информация, която би могла да бъде полезна при решаване на проблеми.
  • -version – показва версиятана клиента.

Към момента не можете да ънинсталирате вече инсталирано приложение, като разработчиците си дават сметка за лимитираните възможности на winget-cli и обещават в скоро време да предоставят функциите uninstall, list и update. Функцията uninstall ще ънинсталира желано приложение, функцията list ще показва вече инсталираните приложения, а update ще актуализира версията на конкретно приложение, ако е налична такава.

Според разписанието на Майкрософт първата официална версия на winget-cli ще види бял свят през май месец 2021-а година.

Ще бъде интересно да видим коя ще е следващата функция, която от Майкрософт ще вземат от Linux, за да я пришият и на Windows, превръщайки собствената си операционна система в почти идентично копие на своя дългогодишен враг. Засега най-голямата разлика с Linux пакетния мениджър е, че Майкрософт открито признват за телеметрията, докато при Linux такава липсва в каквато и да е форма.

Данни/Телеметрия

Този проект събира данни и ги праща на Майкрософт, за да ни помогнат да подобрим нашите продукти и услуги.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
3 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
2 години

„Потребителите, на които вече е забранено да отказват актуализации“

Хахах, те ще ми забраняват да отказвам ъпдейти! За к’ви се имат тия?! Главно заради тая простотия изоставих смартфона с Бозата. Т’ва ако го видя на десктопа, дори и в някое дистро, директно си заминава! 😀 😀

@тед, нека се самоунищожава, аз това искам! Да се докарат до десктоп пазарен дял от 3-4%, както самоубиха и смартфоните с Боза, та да се отървем от това говно веднъж завинаги!

тед
тед
2 години

Тази ОС наречена Windows стремглаво се е остромила към самоунищожение, каквито и опити да правят едва ли ще помогне, все повече потребители са недоволни от win-10.