Windows актуализациите KB4493446 и KB4493472 предизвикват замръзване на компютрите. KB4493509 забавя системите и предизвиква други проблеми

0
910
Windows 10 bugs

Операционните системи Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 R2 и Windows 8.1 получиха своята поредна порция от актуализации като част от тазмесечния Patch Tuesday. Конкретно Windows 7 и Windows Server 2008 R2 получиха актуализациите KB4493472 и KB4493448, а Windows Server 2012 R2 и Windows 8.1 – KB4493446 и KB4493467.

За съжаление на потребителите на тези операционни системи поредните актуализации отново носят проблеми със замръзване, ако се използва една определена антивирусна програма, а именно Sophos. От Майкрософт официално съобщават за проблема, който е открит от специалисти на компанията и от тези на Sophos.

Проблемът се проявява при машини, при които е инсталиран Sophos Endpoint Protection и управлявана от Sophos Central или Sophos Enterprise Console (SEC). От Майкрософт предупреждават, че тази комбинация може да доведе до замръзвания на компютрите или те да зависват при рестарт, след като е инсталирана актуализациите KB4493446 и KB4493472. В резултат на това откритие от Майкрософт спират подаването на новите актуализации за потребителите, които използват Sophos.

Според специалистите от Sophos проблемът засяга Sophos Endpoint Security и Control and Sophos Central Endpoint Standard и Advanced версиите, като към момента няма решение на проблема. Единственият ход пред тези потребители е да ънинсталират въпросните актуализации, след което те ще бъдат блокирани от Майкрософт и повече няма да им бъдат предлагани.

В същото време друга актуализация създава проблеми за потребителите на Windows 10. Ъпдейтът KB4493509 за Windows версия 1809 October 2018 Update, който също беше спуснат като част от Patch Tuesday този месец, предизвиква сериозни проблеми.

Различни потребители във форумите на Майкрософт вече се оплакват, че наблюдават забавяне на техните системи, зависвания и замръзвания. Веднага след инсталиране на KB4493509 и последвалия рестарт системите отказват да приемат команди, а при други потребители се наблюдават замръзвания, придружени с изчезване на контекстното меню с десен клик на десктопа.

Прочетете още:  Излезе Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.2

Редица различни теми в Ten Forums също потвърждават проблемите.

Един от потребителите обяснява, че няколко часа след ъпгрейда компютърът му е замръзнал напълно, не е могъл да достъпи таск мениджъра, не е имал дори и мишка. Единственият изход пред него е бил да задържи бутона за изключването, за да загаси системата. След като е стартирал наново, е забелязал множество DCOM грешки в Event Viewer.

Друг потребител се оплаква отново съсзамръзване, след което той е рестартирал от рестарт бутона, но системата така и не е успяла да стартира коректно, защото отново е замръзнала на буут логото.

Засега единственото решение на проблемите, предизвикани от KB4493509 е напълното ънинсталиране на актуализацията от Safe Mode. След това потребителите трябва да внимават да го инсталират отново. Към момента от Майкрософт не са коментирали поредните проблеми и засега е трудно да се каже от какво биват предизвикани те и каква е причината за тяхното наличие.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments