Windows Defender е първият антивирус, който работи в изолирана среда

0
75
Windows Defender е първият антивирус

Ако се говори за защита на най-компрометираната операционна система Windows, то от Майкрософт така и не успяват да се наредят сред големите със своите антивирусни продукти. Въпреки всичките им усилия в тази насока регулярните независими тестове редовно им отреждат последните места в класациите.

В опит да променят това от компанията постоянно се опитват да подобрят вграденото в Windows 10 антивирусно решение Windows Defender и обявиха, че той вече може да бъде стартиран в изолирана среда (sandbox). Това би трябвало да означава, че при евентуалното компрометиране на антивирусната защита, то системата (Windows 10) ще остане незасегната.

Понякога се случва така, че антивирусният софтуер бива подлъган и заблуден от хакерска атака и имайки предвид, че това са едни от приложенията, които имат пълен достъп до системата, в определени случаи се оказва, че те могат да бъдат доста опасни. Стартирането на подобен вид софтуер в изолирана среда би трябвало да защити напълно машината от хакерски атаки.

Работата на приложенията в изолирана среда се използва широко в света на софтуера и позволява изолирането на приложение или процес в контролирана среда, което им пречи да използват висок ресурс от диска или да използват голямо количество оперативна памет. Главното преимущество на изолираната среда обаче е невъзможността на процесите или приложенията, които се намират в нея да поемат контрол върху основната система.

По този начин, ако процесите или приложенията са засегнати от софтуерен проблем или хакерска атака, основната система остава незасегната и за зложелателите е почти невъзможно да получат достъп до нея. Въпреки широкото си използване до момента изолираната среда не беше използвана за стартирането на антивирусни решения.

Прочетете още:  Хакнаха Reddit

Първоначално възможността за стартиране на Windows Defender в sandbox режим ще бъде налична по подразбиране за потребителите от Insider тестовата програма на Майкрософт, но останалите потребители при желание също могат да активират новата опция, което става много лесно. Единственото условие е да използвате Windows 10 Version 1703 и по-нови. Ето как може да стане това:

Отворете Start Menu и напишете cmd.exe. В излезлия резултат цъкнете с десен бутон на cmd.exe и изберете Run as Administrator. В отворилия се команден прозорец напишете следното:

CODE: Избери всички

setx /M MP_FORCE_USE_SANDBOX 1

Натиснете Enter, изчакайте удостоверяването и рестартирайте машината си.

0/5 (0 Reviews)