Windows отбелязва спад в потреблението си под 90%, което е за пръв път от 10 години насам

0
40
Windows отбелязва спад в потреблението си под 90%


Докато Windows 10 бележи ръст всеки месец, то глобално погледнато Windows изненадващо падна под 90%-ната бариера.

Според данните от Net Applications за месец април Windows пада под бариерата от 90%, което се случва за пръв път от десет години насам. Този факт е въпреки всички очаквания на Microsoft, които възнамеряваха с появата на Windows 10 да увеличат общия потребителски дял, да убедят повече потребители да зарежат Linux и Mac OS X и да мигрират към Windows.

В момента общият дял на Windows е 88.77%, което е спад с 1.68% само за един месец. На второ място е Mac OS X с 9.57%, а Linux с 1.65%. Платформата на Apple бележи голям ръст през април с цели 1.8%, а Linux пада от 1.78 до 1.65%.

Самата загуба на няколко процента не е нещо необичайно и се е забелязвало множество пъти, но тук всъщност новината, е че Windows за пръв път пада под 90% в рамките на последното десетилетие. Трябва да се отбележи и фактът, че това се случва във време, когато се предполага, че компанията трябва да е във възход и Windows 10 трябва да привлече още повече потребители под знамената на Microsoft.

Windows отбелязва спад в потреблението си под 90%, което е за пръв път от 10 години насам 3

Този спад започна през декември месец, миналата 2015-та година, когато общият дял беше 91.39%. След това спадът продължи и през следващите месеци януари, февруари и март, до наблюдаваното в момента ниво от 88.77%.

Windows 7 продължава да е лидерът в класацията, но той също губи почва под краката си, което може и да е показателно за тенденцията на спад в общата картина. Съществена роля играе и фактът, че навсякъде по света хората масово преминават към мобилни устройства с Android и iOS, което също допринася и за общия спад при настолните машини.

Прочетете още:  Life is Strange: Before the Storm идва за Linux тази пролет
0/5 (0 Reviews)