Майкрософт обявиха Windows Subsystem for Linux 2

0
942
Windows Subsystem for Linux 2

Като допълнение към Windows Terminal за Windows 10 от Майкрософт обявиха на Build 2019 конференцията и Windows Subsystem for Linux 2 (WSL2). Windows Subsystem for Linux е функция, чиято първа стабилна вресия излезе през 2017-а година, позволяваща използването на различни Linux дистрибуции директно в Windows 10.

Новият Windows Subsystem for Linux 2 носи някои нови възможности и подобрения към Bash on Windows и използва Linux kernel 4.9. Тази версия на Linux ядрото се използва и при Azure, а от Майкрософт обясняват, че това помага за намаляване на времената за стартиране на Linux и оптимизира използването на RAM паметта.

Като един от големите недостатъци на Windows Subsystem for Linux за Windows 10 към днешна дата се очертават доста бавните входни и изходни (I/O) операции, което се изразява в едно доста ниско бързодействие и представяне като цяло. Сега с Windows Subsystem for Linux 2 от Майкрософт обещават по-бързо I/O представяне, но точно колко бързо ще е то, предстои да се види.

Разбира се, всички усилия на Майкрософт в тази насока са да задържат разработчиците към Windows 10 и в голяма степен да направят нуждата от Linux минимална. Имайки предвид, че към момента WSL предлага добро процесорно представяне, повишаването на бъроздействието на I/O операциите може да помогне на компанията в това начинание. От Майкрософт определят новата версия на Windows Subsystem for Linux 2 с думите „истинско доказателство за това колко много Майкрософт обича Linux„.

Друга новост, която беше обявена при WSL 2 е нейтив поддръжката на Docker. Това премахва нуждата от допълнителна виртуална машина, а сред подобренията се виждат по-добра Linux съвместимост, подобрени I/O операции при файловите системи, нейтив системни извиквания, от 2 до 5 пъти по-бързо git клониране и до 20 пъти по-бързо разархивиране на архивиран tarball.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.0.3 с някои важни подобрения

Разбира се, Windows Subsystem for Linux 2 има пълна поддръжка и за новия Windows Terminal, а Linux дистрибуциите могат да бъдат стартирани и използвани като WSL 1 дистро или като WSL 2 дистро. Те могат дори да бъдат използвани и заедно по едно и също време.

Windows Subsystem for Linux 2 ще бъде наличен за всички потребители по-късно тази година, а тези, които участват в Insider програмата на Майкрософт ще го получат още през следващия месец. Повече информация можете да получите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments