Windows Subsystem For Linux вече е наличен и в Windows Server

0
41
Майкрософт обича Linux


В опит да задържат разработчиците при Windows, от Майкрософт правят следващата крачка и вече предлагат Windows Subsystem For Linux (WSL) и при Insider билдовете на Windows Server.

След като от Майкрософт направиха WSL наличен за Windows 10, а съвсем наскоро системата излезе от бета стадий на разработка, сега те го предоставят и на потребителите, които използват Windows Server.

В блог пост от компанията обясняват защо технологита на WSL е нужна за Windows и че това е начинът да направят Windows едно добро място за разработчиците, косвено признавайки силата на Linux и липсата на професионални инструменти, от които разработчиците често имат нужда, но не са налични за Windows.

„Искаме Windows, включително и Windows Server, да бъдат едно чудесно място за разработчици. Знаем, че разработчиците, системните администратори, хората, които управляват услуги и тези които ги създават, понякога използват инструменти, които са налични при Linux. Много от тях предпочитат да стартират Linux инструменти като част от техния работен процес, за по-голямо удобство,“ се казва в анонса.

WSL дава възможност за нейтив стартиране на немодифицирани (ELF64) бинарни файлове и чрез него може да се инсталира почти всеки един CLI (коменден ред) Linux инструмент.

По този начин, в допълнение с Linux контейнерите с Hyper-V изолация, благодарение на WSL, Windows Server вече предлага голям набор от Linux опции, което го прави едно много добро място за разработчици.

От Майкрософт обаче обясняват, че докато можете да стартирате демони и задачи като MySQL, PostgreSQL, sshd и пр., то все пак не можете да използвате WSL за Linux сървър.

Прочетете още:  Русия ще забранява смартфони, компютри и телевизори, които нямат руски софтуер

Windows Subsystem For Linux вече е наличен в Windows Server Insider Build 16237, като от Майкрософт дават и подробни инструкции за инсталация.

0/5 (0 Reviews)