Майкрософт обявиха Windows Terminal за Windows 10 (видео)

0
1074
Windows Terminal

На Build 2019 конференцията Майкрософт обявиха поредната функция за Windows 10, която е вдъхновена от Linux – Windows Terminal.

В опита си да да превърнат Windows в Linux, от компанията вече заимстваха изключително много функции като виртуални десктопи, софтуерен магазин, работят върху табове при файловия мениджър и пр. Сега Windows Terminal е поредната „новост“, която е заимствана от Linux и трябва да даде на Windows 10 потребителите повече функции от тези, които предлагат към момента Command Prompt и Windows PowerShell.

От Майкрософт обещават Windows Terminal да предлага много възможности, да изглежда добре, да дава високо ниво на персонализация, да поддържа еможи, добре изглеждащ текст, табове и да предлага бързина.

Основната изненада обаче е фактът, че проектът е с отворен код и проектът може да бъде намерен в GitHub. Само преди няколко години създаването на продукт с отворен код от Майкрософт беше немислимо, но от компанията коренно промениха своя курс и разбраха силата на отворения код и множеството му преимущества пред затворения.

Предлагането на табове разработчиците описват като много важна функция, която са развълнувани да анонсират. Потребителите ще могат да отварят табове, а всеки един таб ще е свързан с command-line shell или с приложение по избор като Command Prompt, PowerShell, Ubuntu on WSL, Raspberry Pi през SSH и пр.

Windows Terminal ще предлага добре изглеждащи шрифтове, благодарение на използването на графично ускорен DirectWrite/DirectX-базиран текст рендиращ енджин. Този текстови рендиращ енджин ще дава възможност за използването на еможи, CJK идеограми, глифове и символи, които се намират на компютъра ви, икони, powerline символи и др., като рендирането ще е много по-бързо от това при предишния Console GDI енджин.

Разработчиците са създали и нов monospace шрифт, който може да бъде използван от потребителите и който дава по-модерни изглед и усещане на терминала. Този шрифт също е с отворен код.

Windows Terminal за Windows 10

Както вече споменахме Windows Terminal за Windows 10 ще дава и високо ниво на персонализация. Потребителите ще могат да създават множество профили за всеки шел, приложение или инструмент, които искат да използват, независимо дали това е PowerShell, Command Prompt, Ubuntu или SSH свързаност към Azure и IoT устройства.

Прочетете още:  Mesa 11.0.5 добавя поддръжка за Skylake GT4 и AMD Stoney Support при Linux

Тези профили могат да използват собствени комбинации от различни стилове шрифтове и размери на шрифтовете, различни нива на прозрачност и blur, цветови теми и пр. По този начин потребителите, които обичат да персонализират своя терминал, ще имат възможността да го направят по начина, по който желаят.

От Майкрософт предвиждат първите preview версии на Windows Terminal за Windows 10 да се появят през лятото на тази година в Microsoft Store, а целта е потребителите да го тестват за проблеми и при намирането на такива да осъществят обратна връзка с разработчиците. Финалната версия се очаква да бъде обявена официално през зимата на 2019-а година.

Имплементирането на все повече Linux функции в Windows 10 е логично, защото Linux предлага на своите потребители голяма гъвкавост и множество функции, за които Windows потребителите дори и не са чували. От Майкрософт със сигурност ще продължат по този курс в опита си да задържат колкото се може повече потребители към Windows 10, а защо не и да накара някои Linux потребители да преминат към Windows.

Цялата тази истерия по имплементирането на Linux функции в Windows обаче предизвиква спекулации дали следващата версия на операционната система на Майкрософт няма да се казва Windows 11 Linux Distribution. Границите между Windows и Linux се размиват все повече, което носи своите плюсове и минуси. Бъдещето ще покаже как ще се развият нещата и какво отражение ще окаже тази тенденция върху операционните системи.

5/5 (1 Review)