Windows XP отново с ръст, Windows 10 е в застой

0
41
Windows XP отново с ръст


Може би безпрецедентно изкараните кръпки за Windows XP доведоха до ново неочаквано повишение при тази изоставена от Майкрософт операционна система.

Последните данни на Netmarketshare за миналия месец юни показват, че най-използваната операционна система в света продължава да е Windows 7, която в момента бележи 49.04% пазарен дял, като бележи лек спад от 0.37 пункта.

Далеч след него се нарежда Windows 10 с 26.80%, като отбелязва лек растеж, съизмерим със статистическата грешка от 0.02 пункта. Трябва да ви припомним обаче, че данните за Windows 10 включват не само десктоп компютрите, но и телефоните, Xbox, IoT устройствата и пр., което прави тази статистика много неточна.

Едно е ясно обаче – от Майкрософт няма да могат да изпълнят целта си за 2 милиарда устройства с Windows 10 до две години.

Windows 8.1 продължава своя бавен спад до 6.40%, а Windows 8 до 1.37. Windows Vista вече почти не влиза в класациите със своите 0.53%.

Изненадата за юни месец обаче прави Windows XP, който бележи голям скок от 1.28 пункта до 6.94%. И въпреки че официалната ѝ поддръжка беше спряна още през 2014-та година, тази операционна система продължава да бъде използвана из цял свят. В този относително тих месец, без големи спадове и скокове, ръстът на Windows XP е направо забележителен.

MacOS 10.12 бележи 3.49%, с общ пазарен дял за всички актуални версии от 6.1%, което е спад с 0.24 пункта.

Linux продължава своя бавен, но сигурен растеж, като за юни месец бележи 2.36% потребление, което е повишение с 0.37 пункта.

Статистиката за Linux обаче няма как да е коректна. Измерванията от подобни компании се извършват на базата на анализи, при които се получава информация от браузърите, с които потребителите влизат в интернет.

Прочетете още:  Debian пускат поддръжка за стартиране от root F2FS файлови системи

Множество браузъри под Linux до ден днешен се инициализират като Windows, за да могат да използват безпроблемно някои услуги.

Другият проблем при данните за Linux е, че в тях не влизат устройствата с Chromebook и Android, което означава, че цифрите са много по-високи по същия начин, по който те са много по-ниски за Windows 10, при който са включени всички устройства.

0/5 (0 Reviews)