WireGuard 1.0.0 VPN услугата е официално обявена в Linux Kernel 5.6

0
115
Wireguard VPN за Linux

WireGuard 1.0.0 VPN услугата е официално обявена в Linux Kernel 5.6. VPN тунелът ще присъства във всяка следваща версия на ядрото.

В резултат на излизането на финалната версия на Linux Kernel 5.6 беше обявено и първото финално издание на VPN услугата WireGuard, която от тази версия е слята в ядрото официално.

Главният разработчик на проекта и създателят на модерната VPN услуга Джейсън Доненфилд казва в анонса на WireGuard 1.0.0:

Здравейте, приятели,

По-рано тази вечер Линус анонсира Linux Kernel 5.6, който съдържа и нашето първо издание на WireGuard. Това е много вълнуващо. Това означава, че от сега нататък WireGuard ще е вграден в ядрото по подразбиране. И за тези, които преди са били плашени с „dOnT uSe tHiSk0de!!1!“ (не използвайте този код), сега вече имате нещо по-стабилно, с което да работите.“

Това съвпада точно с предварително изнесените новини, че първата версия на VPN услугата ще бъде налична в Linux ядрото с версия 5.6 и е в съответствие с желанието на Линус Торвалдс WireGuard да се появи възможно най-бързо, защото той счита, че е шедьовър и определя съществуващите към момента варианти като OpenVPN за ужасни.

За потребителите, които използват стари ядра, Доненфилд успокоява, че ще продължат да поддържат тяхното wireguard-linux-compat бекпорт хранилище. По този начин WireGuard ще се поддържа при Ubuntu 20.04 (посредством wireguard-linux-compat) и Debian „Buster“ (посредством реален порт към 5.5.y). Той съобщава също така, че поддържа и бекпортове без compat layer към 5.4.y и 5.5.y.

В същото време, обичайните дистрибуции, които са винаги актуални като Arch, Gentoo и Fedora 32, получават WireGuard автоматично още от момента, в който инсталират ядро 5.6 и аз очаквам тези да нараснат като брой за в бъдеще“, завършва анонса Доненфилд.

Прочетете още:  Intel пратиха над 400 пача за Linux Kernel 5.7
5/5 (2 Reviews)