WPA3: Най-голямата актуализация на Wi-Fi за последните 14 години е тук

0
64
WPA3: Най-голямата актуализация на Wi-Fi за последните 14 години е тук

След като миналата година специалисти по сигурността успяха да разбият WPA2 защитата, се повдигна въпросът относно сигурността на потребителите и милиардите устройства, които използват този протокол в целия свят. В резултат на това тази година през януари месец WiFi Alliance анонсираха WPA3 (WiFi Protected Access III), който вече днес е официално наличен. Това е първата голяма актуализация след цели 14 години.

WPA3 е създаден, за да осигури още по-голяма сигурност, увеличава криптографската сигурност на Wi-Fi мрежите, предоставя криптиране със здравината на 192-битовата криптогравия за бизнеса, а за крайния потребител е наличен Simultaneous Authentication of Equals (SAE) – протокол, който затруднява разгадаването на паролите чрез метода brute-force.

WPA3 предоставя и още едно интересно нововъведение – сканиране на QR код от IoT устройства и мобилни телефони, което е направено с цел да се осигури по-лесно свързване на устройства към безжични Wi-Fi мрежи, които са с ограничени възможности на дисплеите или с липсата на дисплеи като цяло. Свързването чрез сканиране на QR код е осигурено от Easy Connect, която функция улеснява добавянето на Wi-Fi устройства, опростявайки действията, които са нужни за това.

Тепърва предстои новият протокол WPA3 да навлезе в индустрията и домовете ни и това със сигурност няма да се случи бързо. Най-вече процесът по усвояването на новия протокол зависи от производителите, защото те трябва да го имплементират в новите рутери, както и да произведат нови устройства, които да могат да го използват при свързването към такива рутери. За успокоение на потребителите можем да кажем, че WPA2 и WPA3 ще са взаимосъвместими.

Прочетете още:  Nokia телефоните изпращат потребителска информация към китайски сървъри

Повече относно WPA3 можете да видите в официалния нанон на WiFi Alliance

0/5 (0 Reviews)