Xfce 4.14 излиза след 10 дни

0
80
Xfce

Xfce 4.14 излиза в средата на август. Това става ясно от актуализираното разписание на известната Linux среда.

Изглежда дългото чакане на феновете на Xfce за нова версия приключва съвсем скоро. След като последната версия 4.12 беше публикувана през 2015-а година сега, четири години по-късно и с прескачането на 4.13, по всичко личи, че съвсем скоро ще видим финалното издание на новата версия 4.14.

Разработчиците усилено са работили по портването на GTK2 компонентите към GTK3 и те сега вече би трябвало да работят безпроблемно. Също така новата версия е с множество поправени проблеми, които ѝ позволяват да работи гладко с най-новите компоненти от Linux екосистемата.

Към момента като последно издание в разработка е налична версия Xfce 4.14pre3, която ще претърпи серия от тестове. В изявлението се съобщава, че с това издание разработчиците искат да си дадат още малко време за намиране на проблеми, но към момента главно се актуализират преводите, което означава, че засега няма налични бъгове за поправяне.

Xfce 4.14 roadmap

При Xfce 4.14pre3 са поправени някои race condition, поправен е бъг с маунтването на външни дялове при файловия мениджър Thunar, които неправилно са се зареждали с root права, редица композитинг поправки при мениджъра на прозорци xfwm4, подобрения на изгледа за fallback window иконите.

Налични са множество поправки при xfce4-panel, като повечето от тях са за плъгините, върната е отново Gtk+2 поддръжката, за която е било решено да се преустанови, но е върната обратно поради проблеми с доковете, като поддръжката за Gtk+2 плъгини остава, а плановете са да се премахне при версия 4.16.

Прочетете още:  Google бяха глобени с €1.5 млрд. от ЕК заради нелоялни действия на пазара с реклами

Добавен е xfce4-screensaver, power manager вече проверява дали панелният плъгин е наличен и ако това е така, той се скрива от панела автоматично, най-накрая, след дълги години е поправен проблемът със заспиването на дисплея при възпроизвеждане на видео, например YouTube клип в браузъра Chromium, а кръпка за плейъра Parole вече е налична в последната версия в разработка и още.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)