Xiaomi може да стартира първите NavIC смартфони още тази година

0
94
Xiaomi може да стартира първите NavIC смартфони още тази година

Xiaomi може да стартират още тази година смартфони с разработената от Indian Space Research Organisation система NavIC.

NavIC е още една система за позициониране, която се явява алтернатива на GPS, разработена в Индия от Space Research Organisation (ISRO). NavIC е краткото име, което се използва за улеснение, а цялото име на системата е Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS).

Според нова информация от ISRO вече водят преговори с китайския гигант Xiaomi за пускането на смартфони с NavIC, като ще се използват чипове на Qualcomm. NavIC ще се появи не само в смартфоните, но компанията ще произвежда чипове и за автомобилите и IoT платформите.

През октомври 2019-а година базираната в САЩ компания производител на чипове Qualcomm обяви, че за в бъдеще смята да предостави чипове, които ще поддържат NavIC, като плановете са тези чипове да се появят в средата на 2020-а година. Това беше съпроводено и от демонстрация на NavIC на Mobile Congress в Индия. Ако сделката се сключи, Xiaomi ще бъдат първите, които ще предлагат NavIC.

До момента вече има налични някои алтернативи на GPS (Global Positioning System) като GLONASS на Русия и Galileo на Европейския съюз. GPS е разработен от правителството на САЩ, а по-нататъшното му развитие се поема от щатските ВВС.

Обаче докато GPS е глобална навигационна сателитна система (GNSS), то NavIC използва общо седем сателита, които са разположени в орбита на 36 000 километра от Земята и представлява регионална навигационна сателитна система (RNSS), което означава, че засега покрива само Индия и около 1500 километра извън границите на страната.

Прочетете още:  Изтекло видео показва новия сгъваем телефон на Майкрософт с Android

Плановете са за разширяване на този обхват посредством увеличаване броя на сателитите, а също така се планира и предоставянето на услугата Restricted Service (RS), която ще е криптирана и ще бъде достъпна само за определен брой лица, включително и на лица от Министерството на отбраната.

Очаква се NavIC да подпомогне земната, въздушната и морската навигация, организацията при бедстивия и аварии и проследяването на превозни средства чрез приложения. NavIC ще предостави прецизно позициониране с точност до 20 метра.

0/5 (0 Reviews)