Забраниха Kaspersky Antivirus в САЩ

0
893
Руски хакери са откраднали документи от АНС

Правителството на САЩ забрани антивирусните продукти на руската компания за кибер сигурност Kaspersky, поради съмнения за връзки с Кремъл и тайните служби на Русия.

От General Services Administration потвърждават пред AFP, че компанията Kaspersky влиза в черния списък на неодобрени производители. Това означава, че федералните агенции и държавните департаменти няма да могат да купуват софтуер от руската компания.

Отдавна се говори и има съмнения, че Kaspersky има взаимоотношения с руските власти, но наскоро излязоха данни от различни медии, базирани в САЩ, включително и Bloomberg News, които разкриват, че руската компания за кибер сигурност всъщност има много по-здрави връзки с местните служби ФСБ (Федера́льная слу́жба безопа́сности Росси́йской Федера́ции).

От Bloomberg твърдят, че са се добрали до различни писма от електронната поща на компанията, които служат като доказателство за тесните връзки между ФСБ и Kaspersky.

От Kaspersky обаче са на мнение, че писмата не са разбрани правилно или са манипулирани. В официално изявление от компанията подчертават, че нямат никакви тесни връзки с ничие правителство, освен съвместната работа с агенциите срещу кибер престъпленията.

Те обясняват, че когато помагат при кибер разследвания, което е изискване според руските закони, компанията просто дава експертно мнение по време на разследването, за да помогне за залавянето на престъпниците.

„Kaspersky Lab не предоставя информация на никакви агенции или трети лица за местонахождението на хора и не събира подобни данни от компютрите на потребителите си, защото това е технически невъзможно,“ казват още от компанията.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Huawei изградили 3G мрежа за подслушване в Северна Корея
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments