Забраниха KickassTorrents в Австралия

0
43
Забраниха KickassTorrents в Австралия


Съдът в Австралия забрани KickassTorrents, считайки, че главната цел на торент тракъра е нарушаване на авторски права. Наредено е DNS блокиране на сайта.

Австралийският федерален съд е стигнал до заключението, че основната цел на торент тракъра KickassTorrents е нарушаване на авторските права и поради тази причина е наредил на националните интернет доставчици да забранят достъпа до този сайт.

Съдът във Великобритания стигна до това заключение още през 2013-та година и разпоредиха на интернет доставчиците да го блокират, но по това време в Австралия нямаха подходящи закони за блокиране на сайтове.

Сегашните австралийски закони вече изискват от собствениците на авторските права да докажат, че главната цел на конкретен сайт е нарушаването на тези права. Ако това бъде доказано по безспорен начин, то съдът може да издаде заповед за блокирането на дадения сайт на ниво DNS.

Съдия Justice Burley е започнал делото през октомври месец 2016-та година, а прегледът на документите е започнал през декември същата година.

Съдията отбелязва:

„Сайтът също така предоставя обяснения за това как да бъде използван, как да се качва съдържание по начин, по който да могат да го свалят други потребители чрез BitTorrent протокола, предоставяйки механизъм, чрез който другите потребители могат да направят заявка за това конкретно съдържание и то да е налично абсолютно безплатно.“

След решението на съда, националните интернет доставчици на Австралия имат 15-дневен срок, за да блокират достъпа до KickassTorrents на DNS ниво.

Интересното тук е, че цели четири години след подобното решение на съда във Великобритания, торент тракърът е все още достъпен и има най-малко седем домейна, през които може да бъде посетен.

Прочетете още:  Slimbook KATANA II - KDE Plasma оптимизиран лаптоп, с много добри параметри и по-ниска цена

Подобни дела обаче вече не са прецедент и могат да доведат до по-бързи съдебни решения и разследвания за в бъдеще.

0/5 (0 Reviews)