Забравете за Windows, Linux е най-търсената операционна система при Microsoft Azure

1
276
Забравете за Windows, Linux е най-търсената операционна система при Microsoft Azure

Забравете за Windows, Linux е най-търсената операционна система при Microsoft Azure. Linux бие Windows на негова земя.

Linux е най-използваната операционна система при Microsoft Azure, сочат данните, изнесени от Адир Рон, който работи към Майкрософт по стратегията на отворения код на компанията. Данните сочат, че Linux се използва в 60% от случаите при услугата, предлагана от Майкрософт, а търсенето се покачва.

Интересен факт е, че дори стоте топ клиенти на Майкрософт също предпочитат Linux пред другите операционни системи за облачната услуга Microsoft Azure. Linux разбива на пух и прах Windows Server на Майкрософт в собствения облачен пазар на компанията.

Забравете за Windows, Linux е най-търсената операционна система при Microsoft AzureТова обаче не задължително е проблем за Майкрософт. Тъкмо напротив. След предприетата стратегия преди няколко години за предлагане на услуги вместо продаване на софтуер, за Майкрософт вече е важно да могат да продават услугите си, независимо от операционната система, която се използва за тях. Въпреки това доминацията на Linux показва несъмнените му качества пред Windows що се отнася до сериозни услуги, свързани с тежки работни процеси и сървърна сигурност.

Като част от новата си стратегия „Майкрософт обича Linux“ от компанията имплементираха и услугата Windows Subsystem on Linux (WSL), като в Microsoft Store дори се предлага пълно Linux ядро, което може да се инсталира като обикновен драйвър, а също така и различни Linux дистрибуции като Ubuntu, openSUSE и SUSE Linux Enterprise Server, Fedora, Kali Linux и др. Започна да се отваря кода на различни Windows компоненти, беше имплементирана Linux поддръжка за ARM при Windows 10 и пр.

От компанията даже разработиха собствена Linux IoT дистрибуция, наречена Azure Sphere и за която наскоро беше пусната програма за откриване на бъгове на стойност от 100 000 долара, чиято цел е да бъдат намерени евентуални уязвимости, които да бъдат запушени впоследствие.

Това са индиректни действия, които негласно признават превъзходството на Linux в много различни сфери, но тук очевидно вече не става въпрос за съревнование, а за заимстване на добрите практики от отворения код, които биха могли да бъдат използвани при Windows и да доведат до неговото подобряване, а където това не е приложимо, да се използва Linux, като от това не страдат печалбите на компанията.

Прочетете още:  Google успяха да подкарат Windows в Linux

Тенденцията през последните години е все по-голямо търсене на облачни изчисления и имайки предвид доминацията на Linux при облачните инфраструктури, единственият полезен ход на Майкрософт беше да приеме тази операционна система, вместо да се бори с нея, както правеше през годините. Това доведе дотам, че при най-бързо развиващата се облачна платформа Azure, Linux е най-използваната и най-желаната операционна система.

Причините за това са повече от ясни – Linux предлага бързина, скорост, висока сигурност и изключителна гъвкавост, с която Windows не може да се похвали. Също така не трябва да бъде пренебрегван фактът, че избирайки Linux, клиентът може да избира от различни Linux дистрибуции като Ubuntu, Red Hat, Oracle Linux, Debian, CentOS, OpenSUSE и CoreOS.

За Windows десктопът остава единствената сфера където той доминира, но не поради качества, а поради навиците на потребителите, различни нелоялни практики и държавни политики. Във всички други сфери Linux доминира, като тази операционна система се използва буквално навсякъде  – от токийската и нюйоркската фондови борси, телекомуникациите, мрежите, през роботиката, суперкомпютрите и изкуствения интелект, до космоса, роботиката и автомобилостроенето.

Въпреки това има положителна тендеция за отдръпване на потребителите от Windows и при десктопа. Последните данни от NetMarketShare и Statcounter показват, че много потребители започват да преминават от Windows 10 към Linux. За това също има много причини, като някои от тях са ниската сигурност на Windows, ниското ниво на персонализация, постоянните проблеми с актуализациите, постоянно подслушване и следене на потребителите, предлагане на реклами на собствения ви компютър, забавяне на бързодействието с времето и пр.

5/5 (5 Reviews)
1 Comment
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

За тази статия 5 звездички са малко, трябват 10! 😀
:туптящо сърце: