Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик

0
47
Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик

Шефът на Fedora Desktop Team и участник в GNOME Release Team съобщи за нови промени при темата Adwaita, която се използва по подразбиране в GTK3+. Той обяснява, че тази тема дълго време им е служела добре, но от много отдавна не е получавала подобрения в дизайна и моментът за промени е настъпил.

Разработчиците обаче не искат да предизвикват несъвместимости между различните GTK версии и приставки и затова определят следващите три седмици за тестване на новите промени. В зависимост от резултатите, ако всичко е наред техните надежди са да имплементират промените в следващата версия GTK 3.24.4.

От екипа държат да се знае, че самите промени се отнасят само за Adwaita и и CSS избирачите и класовете на GTK не са засегнати по никакъв начин, което означава, че промените в темата няма да засегнат други GTK теми.

Промените при темата Adwaita са няколко. На първо място са променени в лека степен цветовете, които вече са по-живи от преди и дават на темата повече енергия и жизненост. Те също така стават част от разширената палитра, която е използвана за създаването на иконите на приложенията. Тези нови цветове могат да бъдат използвани и за стилизиране на нови приложения.

Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик 11

При тъмния вариант на Adwaita се виждат някои разлики при цветовете, като разработчиците дават нагледен пример с преди и след:

Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик 12

Червеният бутон също е леко потъмнен.

Направени са промени и при панелите и бутоните, като сега те са много по-елегантни. Монолитните граници на бутоните са заменени със сенки, фонът им става по-хубав и са заоблени ъглите им. Формата на бутоните също е променена леко, за да отговаря на новия дизайн.

Прочетете още:  Linux графичната среда Cinnamon 4.0 идва с множество подобрения

Контрастът при панела на фокусиран и нефокусиран прозорец също е подобрен, като това главно е извършено чрез потъмняване на фоновете, което придава допълнителен контраст. Сега вече потребителите още по-лесно могат да правят разлика между прозорец, който е на фокус и такъв, който не е.

Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик 13
Панелът при приложението GNOME Calendar. Старата версия е горе, а новата долу.

Променени са и така наречените „превключватели“ (switches). В началото, когато при GTK превключвателите бяха представени за пръв път, те бяха с обозначения ON и OFF, за да показват как работят. Сега, когато подобни превключватели има буквално навсякъде, потребителите отдавна свикнаха да ги използват и без тези надписи.

Последните промени в тази насока правят превключвателите при Adwaita в крак с тенденции при другите платформи и те стават по-компактни и модерни. При тях вече са премахнати надписите, а формата им става по-закръглена.

Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик 14

Като оставим настрана споменатите промени, наличните други изменения при Adwaita не са никак много. В голямата си част уиджитите остават непроменени, с изключение на леки промени в цветово отношение. Оформлението на потребителския интерфейс остава непроменено, което означава, че потребителите ще се чувстват по-комфортно.

Задават се промени при GTK3+. Темата Adwaita получава нов облик 15
Разработчиците показват съвем минималните цветови разлики между стария (вляво) и новия облик.

Актуализираната тема Adwaita е качена като отделен архив за потребителите, които искат да я изпробват и те могат да я свалят от тук.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)