Загина един от авторите на VKD3D и дългогодишен участник в проекта Wine

0
75
Загина един от авторите на VKD3D и дългогодишен участник в проекта Wine

От екипа на CodeWeavers съобщиха за тежката загуба на екипа си – разработчикът Józef Kucia загина на 28-годишна възраст.

Józef участва в Wine проекта от далечната 2012-а година, показвайки завидни умения на фронта на D3D технологиите и е отговорен за над 2500 промени в основния код. С работата си той също така допринася и за Linux дистрибуцията Debian и драйвърния пакет с отворен код Mesa.

Последната му най-голяма инициатива е основаването на VKD3D проекта, на който става и лидер, работейки усилено в начинанието за ретранслиране на DirectX 12 към Vulkan, по подобен начин както това вече успешно се случва с DirectX 11 и DXVK. Той се присъединява към CodeWeavers през 2015-а година и бързо става един от най-ценните кадри на компанията.

Една от големите страсти на Йозеф е спелеологията, която и го погубва. От CodeWeavers съобщават, че той е бил страстен почитател на проучването на пещери, спорт, известен с наименованието Caving (от cave – пещера). Това е спорт, изискващ голяма физическа подготовка и издръжливост, който налага често работа в пълна тъмнина и промъкване през изключително малки и тесни пространства.

При изследването и създаването на карта на слабо проучени пещерни системи в Татра (Голямата снежна пещера в Полша – Wielka Sniezna), Йозеф и още един член от екипа ненадейно биват разделени от основната група от внезапно потекла вода. Въпреки моментално предприетата спасителна операция Йосиф и неговият другар за жалост загиват.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Най-голяма в света microSD карта от 512GB излиза в продажба през февруари