Започна изпращането на „Birch“ партидата на Linux смартфона Librem 5

0
58
Librem 5 Linux

„Birch“ партидата на супер сигурния Linux смартфон Librem 5 тръгна към своите собственици.

От Purism обявиха, че е започнало изпращането на поредната партида на супер сигурния смартфон Librem 5. Както ви съобщихме по-рано, партидата за този период е с кодово наименование „Birch“ и в нея са поправени проблемите с антената и термичното тротване, което е отстранено с кръпка за използваното от устройството Linux ядро.

Тази партида трябваше да тръгне към собствениците на устройствата на 29-и октомври и да приключи на 26-и ноември, но от Purism не успяха да спазят разписанието, което беше забавено с месец. Причината е в липсващо съпротивление, което е водило до неработещ USB порт. Сега обаче този проблем е поправен и устройствата потеглят за продажба.

Основателят и изпълнителен директор на Purism Todd Weaver казва в новото изявление:

Щастливи сме да ви съобщим, че вчера изпратихме първите бройки от Librem 5 Birch партидата към нашите поддръжници. Клиентите ни от САЩ ще започнат да получават своите устройства още през деня, а тези от чужбина през следващите няколко дни.

Librem 5 е част от нашата мисия да дадем етична алтернатива на продуктите на големите компании, която уважава вашата поверителност и сигурност. Благодарности от мен и от екипа на Purism за вашата поддръжка и вашата вяра в нас. По този начин вие също ставате част от мисията.“

Започна изпращането на „Birch“ партидата на Linux смартфона Librem 5 1

От Purism съобщават, че освен подобрения дизайн на антената и поправянето на термичното тротване, е свършена и друга работа за подобряване на смартфона Librem 5. Добавени са по-здрави щипки за Wi-Fi и SIM картите, добавени са предпазители за компонентите по цялата дънна платка, разположени са гумени буфери за по-стегнато разполагане на компонентите, кабелите са скъсени за по-изчистен дизайн на окабеляването, подобрено е разсейването на топлината в корпуса.

Прочетете още:  Google използва програма за вътрешни информатори, за да се следи персоналът, твърди съд в Калифорния

По отношение на софтуера от Purism казват, че е свършена доста работа и потребителите ще я усетят най-вече по отношение на енергопотреблението и намалената температура на устройството. Напът са и още други подобрения.

Наравно с добрите новини обаче има и два известни софтуерни проблема с „Birch“ партидата. Единият е по-бавното стартиране на операционната система, а другият е с рутирането на гласа при обаждания.

По първия проблем със стартирането от Librem съобщават, че ще трябва да изключите вашия смартфон от зарядното, ако го зареждате и да държите бутона за включване докато устройството стартира.

Що се отнася до втория проблем с рутирането на гласа, той се изразява в успешно осъществяване на обаждането, но при него не се чува или получава глас. Този проблем ще бъде решен софтуерно с поправка, като потребителите ще бъдат уведомени своевременно, за да я инсталират. Това става лесно от приложението Software, таб Updates.

Плановете са през следващите месеци да се добави софтуерна поддръжка за повече хардуер като камера, видео и пр.

Можете да получите повече информация от официалния анонс.

5/5 (2 Reviews)