Започва работа по руска операционна система, конкурент на Android

0
26
Започва работа по руска операционна система


Мобилната операционна система ще е насочена към руските потребители и ще отговаря на регулациите в Русия.

Руска компания с името Открытая Мобильная Платформа разработва дериват на Sailfish, с който да конкурира Android.

Министърът на съобщенията и телекомуникациите в Русия Николай Никифоров пусна линк в [url=https://m.hh.ru/vacancies?employer_id=2300703“ target=“_blank]job ads[/url] на Twitter, с който търси разработчици, инфраструктурни архитекти, разработчици по сигурността и тестъри. Разработчиците, които се търсят, трябва да имат множество умения и поне минимум три години опит.

Российский центр разработки новой мобильной операционной системы открыл вакансии https://t.co/2pyoJN4nN0 Пжлст, RT pic.twitter.com/PsUOMRDwlr
— Николай Никифоров (@nnikiforov) May 5, 2016

Компанията, която стои зад обявата е именно Открытая Мобильная Платформа (Open Mobile Platform), която е основана преди месец. Те рекламират новата Linux-базирана операционна система като отлична за големите предприятия и корпорации, както и за потребители, които търсят сигурни мобилни решения.

Първоначално се предвижда новата операционна система да бъде издадена само в границите на Русия, където първо ще трябва да отговори на регулациите на страната и чак тогава да бъде пусната в световен мащаб.

Информацията към момента е, че операционната система е базирана на Sailfish OS, продукт на финландската компания Jolla, която е създадена от бивши инженери на Nokia. Работата по подобен продукт идва една година, след като от Москва заявиха, че искат да имат собствена операционна система, за да могат да отговорят на пост-Сноудън реалността.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  GRUB 2.06 излиза тази година с AMD SKINIT и Intel TXT поддръжка
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments