Заразени са 11 милиона Android, iOS, Firefox и Chrome потребители

0
25
Malware

Специалистите от AdGuard Research съобщават за нова масова спайуер кампания, която заразява милиони потребители. Спайуерът се разпространява чрез различни приставки за браузърите Google Chrome и Mozilla Firefox и заразява потребителите на Android и iOS.

Освен с приставки за вече споменатите приложения заразата се разпространява и чрез различви приложения. От AdGuard Research споделят, че спайуерът идва от компанията Big Star Labs, която се помещава в щата Делауеър. Тази компания е регистрирана съвсем наскоро и е изключително трудно да се проследи, кои са нейните истински собственици и с кого споделят откраднатата информация.

Към момента се знае, че спайуерът извършва кражба на различен тип информация, която е анонимна и не е лична, но с използването на социалните мрежи и с проследяването на историята на браузъра, много лесно може да разкрие идентичността на потребителя. Към момента данните сочат за над 11 милиона заразени потребители.

Приставките за браузърите и приложенията, за които към момента се знае, че съдържат спайуера са:

– Block Site (както приложението, така и браузърните приставки)
– AdblockPrime
– CrxMouse
– Poper Blocker
– Android инструменти като Battery Saver, Clean Droid, Speed BOOSTER, AppLock

Тези приложения и приставки изпращат точния адрес на посещаваните от потребителите интернет сайтове към отдалечен сървър, което е в разрез с политиката на Google и Apple. Специалистите съветват потребителите да изтрият тези приставки и приложения възможно най-бързо.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излязоха нови кумулативни ъпдейти за Windows 10 версия 1703. Линкове за сваляне