Заразени са 11 милиона Android, iOS, Firefox и Chrome потребители

Хакери използват Windows .exe файл

Специалистите от AdGuard Research съобщават за нова масова спайуер кампания, която заразява милиони потребители. Спайуерът се разпространява чрез различни приставки за браузърите Google Chrome и Mozilla Firefox и заразява потребителите на Android и iOS.

Освен с приставки за вече споменатите приложения заразата се разпространява и чрез различви приложения. От AdGuard Research споделят, че спайуерът идва от компанията Big Star Labs, която се помещава в щата Делауеър. Тази компания е регистрирана съвсем наскоро и е изключително трудно да се проследи, кои са нейните истински собственици и с кого споделят откраднатата информация.

Към момента се знае, че спайуерът извършва кражба на различен тип информация, която е анонимна и не е лична, но с използването на социалните мрежи и с проследяването на историята на браузъра, много лесно може да разкрие идентичността на потребителя. Към момента данните сочат за над 11 милиона заразени потребители.

Приставките за браузърите и приложенията, за които към момента се знае, че съдържат спайуера са:

– Block Site (както приложението, така и браузърните приставки)
– AdblockPrime
– CrxMouse
– Poper Blocker
– Android инструменти като Battery Saver, Clean Droid, Speed BOOSTER, AppLock

Тези приложения и приставки изпращат точния адрес на посещаваните от потребителите интернет сайтове към отдалечен сървър, което е в разрез с политиката на Google и Apple. Специалистите съветват потребителите да изтрият тези приставки и приложения възможно най-бързо.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  CryptoJacking малуерът Loapi може дори да повреди телефона ви

Leave a Reply

avatar
  Абониране  
Извести ме за