Заведоха патентен иск срещу GNOME Foundation

4
101
GNOME GTK

Rothschild Patent Imaging LLC заведоха съдебен иск срещу GNOME Foundation за нарушен патент.

От GNOME Foundation съобщиха за заведен срещу тях съдебен иск за нарушаване на патентни права. Искът е иницииран от Rothschild Patent Imaging LLC. за нарушаване на патента 9,936,086 в приложението за управление на изображения Shotwell.

Засегнатитят в иска патент от 2008-а година е за система за безжично разпространение на снимки и описва прехвърлянето на снимки по безжичен път между различни устройства като уеб-камери, телефони и др. към компютър, а след това предаването на тези изображения с използване на филтри като дата, местоположение на файловете и пр.

Според Rothschild Patent Imaging LLC. за нарушаването на патента е достатъчно софтуерът да предоставя споделяне към камера, споделяне към социални мрежи, което се разглежда като безжично разпространение и поддръжка за подредба на изображенията по филтри.

Shotwell поддържа импортиране и филтриране на изображения от външни камери, което позволва на потребителите да ги споделят в социални мрежи и сайтове за фото услуги и поради тази причина според ищеца софтуерът нарушава въпросния патент.

Към момента от GNOME Foundation не споделят повече информация, предвид вече започналите съдебни действия, но са твърдо решени да се защитят от безоснователния иск и вече са наели юрист, който да ги представлява.

Rothschild Patent Imaging LLC са класически патентен трол, който обикновено напада малки компании и стартъпи, които нямат средствата и ресурсите да водят дълги съдебни битки. Компанията не извършва никакви дейности и няма производство, което прави невъзможно завеждането на искове за нанесени щети и парично обезщетение.

4/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Излезе GNOME 3.35.2 с интересни промени
4 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Shaker
Shaker
4 години

Apple и M$ са същите…

Shaker
Shaker
4 години

Помияри! Патентите тролове само пречат!