Tor Browser 9.0.5 Final download – браузър, прокси, сигурност

0
1186
Tor мрежата следи потребители

Tor Browser е интернет браузър, чиято основна цел е да запази анонимността на потребителя, докато сърфира в Интернет, предпазвайки го от кражба на данни и скривайки неговата локация и IP адрес.

Tor Browser 9.0.5 Final download - браузър, прокси, сигурност 1

Tor Browser е полезен при лично и бизнес използване. Той предоставя инструменти, които запазват пълната анонимност на потребителя при сърфиране в Интернет, при използване на търсачки, при използване на месинджъри и други приложения, които използват TCP протокол.

По този начин важната информация може да бъде запазена от трети лица, кий логъри, различни типове малуер и дори интернет доставчика. Tor Browser се предоставя за Windows, Linux и Mac OS X. Базиран е на преправена версия на браузъра Mozilla Firefox.

Още със стартирането на браузъра се отварят мрежови настройки, където потребителят може да направи директна връзка с Tor мрежата и да направи някои настройки, ако използва прокси сървър. След натискането на бутона за свързване към Tor мрежата, потребителят трябва да изчака известно време, за да се осъществи връзката, което обикновено отнема около десетина секунди.

Tor Browser

 

За да може потребителят да е защитен се налага свързване, защото технологията, която се използва е прехвърляне на трафика през различни сървъри наречени „onion routers“, откъдето идва и известното лого на браузъра. Дава се възможност тази опция да се включва и изключва, в зависимост от предпочитанията на потребителя кога иска да е в анонимност и кога не. Може да се избира между различни прокси тунели чрез световна карта, която показва точно в коя локация се намират те.

Ако след като браузърът бъде стартиран се направи опит той да бъде разпънат по целия екран (да се максимизира), той веднага предупреждава, че някои сайтове могат да разберат размера на дисплея, което може да се използва за проследяване и съветват прозорците да не бъдат максимизирани, а да се използватехният оригинален размер.

Tor Browser

 

Прочетете още:  SeaMonkey 2.53.1 Final download - IRC, интернет браузър, мейл клииент, RSS

Допълнително е инсталирана добавката NoScript, която разработчиците съветват да оставите включена. Тази добавка позволява да бъдат контролирани различните Java скриптове и други плъгини, като се създават филтри, което предпазва от експлойти и други атаки.

Друга полезна добавка, която идва предварително инсталирана е HTTPS Everywhere. Тя е разработка на Electronic Frontier и Tor Project, а основната ѝ цел е да осигури навсякъде защитена криптирана връзка между компютъра на потребителя и сайтовете, които посещава.

Интерфейсът е добре познат заради факта, че се използва базата на Firefox. Повечето опции, които потребителите на Firefox са свикнали да виждат на определени места, са там. В повечето случаи настройките по подразбиране са напълно достатъчни и потребителите могат да използват браузъра веднага.

За по-взискателните потребители допълнително се предлагат настройки за защита и поверителност, настройки на Tor мрежата, прилагане на нова идентичност, промяна на маршрута на трафика към определен сайт и още други.

Промени спрямо миналата версия:

Spoiler

 • All Platforms:
 • Update Firefox to 68.5.0esr
 • Bump NoScript to 11.0.13
 • Bug 32053: Fix LLVM reproducibility issues
 • Bug 32255: Missing ORIGIN header breaks CORS
 • Bug 32891: Add new default bridges
 • Windows + OS X + Linux:
 • Bump Tor to 0.4.2.6
 • Windows:
 • Bug 32132: Re-enable jemalloc for Windows users
 • Build System:
 • All Platforms
 • Bug 32739: Bump clang to 8.0.1
 • OS X
 • Bug 33200: Fix permissions on bookmarks.html

[collapse]

 

Лиценз: Безплатен

Download: Tor Browser 9.0.5 Final Windows

Download: Tor Browser 9.0.5 Final Linux x86

Download: Tor Browser 9.0.5 Final Linux x64

Download: Tor Browser 9.0.5 Final macOS x64

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments