Conky 1.11.3 Final download

0
1118
Conky 1.11.3 Final download

Conky е инструмент с отворен код, с който могат да се наблюдават различни параметри при Linux базирани операционни системи.

Conky 1.11.3 Final download 1

Conky е безплатна програма с отворен, код, която е много лека, но в същото време изключително мощна. С нея могат да се създават различни инструменти (widgets) за наблюдение на системата върху десктопа при Linux базираните операционни системи.

С този инструмент можете да получите в реално време изключително полезна информация относно версия на операционната система, температура на компонентите, общо количество оперативна памет, както и използваното ѝ количество, информация относно хард дисковете, мрежата, използване на swap, батерия, файлова система, процеси, времето и температурата в посочено населено място и още.

Conky

 

Повечето Linux дистрибуции предоставят необходимите пакети в своите репозитории, което прави инсталирането на програмата изключително лесно, като само трябва да се отвори използваният пакетен мениджър и програмата да се инсталира с два клика. Ако все пак вашата дистрибуция не го предлага в своите репозитории, ще трябва да го компилирате.

Conky е написан по такъв начин, че може да покаже информация практически за всичко, а потребителите дори могат да изпълняват скриптове директно от него. Написан е на езика C и използва Lua за конфигурационните файлове.

Conky

 

Conky може да бъде стартиран директно от терминал, като трябва просто да бъде написана командата conky. Също така потребителите могат да си направят шорткът, откъдето по бърз начин могат да стартират приложението.

Conky

Изцяло от потребителя зависи каква информация, по какъв начин, в какъв вид и на кое място по десктопа иска да се показват инструментите. Conky използва конфигурационен файл в текстови вид, където могат да се правят промени и да се наблюдават в реално време при запазване на файла. По този начин потребителят бързо може да се ориентира как се работи с него, да указва какъв шрифт да се използва, какви да са отстоянията, да се укаже да се показват определени изображения на конкретни места, интервал на опресняване на информацията и пр.

Conky

 

Прочетете още:  Wine Linux 5.0 / 5.9 download

Ако потребителят се задтруднява с конфигурацията на Conky, то той винаги може да се обърне към Интернет, където ще намери стотици най-различни готови конфигурации, които може да приложи само със заместване на своя конфигурационен файл.

Лиценз: Безплатен

Download: Conky 1.11.3 Final

0/5 (0 Reviews)