GParted 0.30.0-1 download – оразмеряване на хард диск, дялове

0
1369
GParted 0.30.0-1 download - оразмеряване на хард диск

GParted е безплатен графичен инструмент с отворен код, с чиято помощ могат да бъдат манипулирани дяловете на всеки един хард диск или USB флаш памет.

GParted 0.30.0-1 download - оразмеряване на хард диск, дялове 1

GParted е известен още и под името GNOME Partition Editor. Той предлага множество функции, което го прави предпочитан не само от Linux потребителите, а от потребители на всякакви операционни системи.

С него лесно могат да бъдат създавани нови дялове, местени, сливани, разделяни, преименувани, оразмерявани и форматирани, както и изтривани, копирани и пействани. Могат да се създават нови файлови таблици и да се управляват флаговете за всеки един отделен дял.

Интерфейсът е много добре организиран, което прави работата с продукта много лесна и приятна. В основния прозорец се дава графична информация за избраното устройство, като се използва цветова гама, според която потребителят лесно да се ориентира в големината на дяла, неговия тип и структура.

GParted

 

Всички операции по манипулирането на дяловете като местене, оразмеряване и разделяне се извършват без каквато и да било загуба на данни. GParted работи абсолютно безпроблемно с GPT, MSODS, BSD, SUN, PC98, amiga, aix, dvh, loop, mac.

GParted поддържа множество файлови системи като NTFS, FAT32, FAT16, EXT4, EXT3, EXT2, F2FS, XFAT, BtrFS, HFS, HFS+, JFS, LVM2, ReiserFS, Swap и много други.

Допълнителните операции, които могат да се извършват с програмата са промяна на UUID (Universally Unique Identifier), промяна на label на дяла, проверка за грешки. Може да се избере специалното меню за информация за дяла, както и за хард диска, на който се намира. Там детайлно са представени данни за типа файлова система, таблицата на дяла (GPT/MSDOS и пр.), сектори, глави и брой цилиндри на хард диска, общ брой сектори, размер на отделния сектор, големина на дяла, модел на хард диска.

Прочетете още:  Portable CrystalDiskInfo 8.3.1 Final download информация SSD/HDD, S.M.A.R.T., скорост

От менюто още може да се избере информация за текущата поддръжка на всички файлови таблици, като ако за някоя липсва поддръжка се дава информация кой пакет трябва да бъде инсталиран, за да може програмата да работи и с нея. Има и специален модул за връщане на загубена информация.

GParted се предлага отделно, а също така и под форматана LiveCD, от което може да се стартира без оглед на операционната система, което го прави особено подходящ вариант за всякакъв тип потребители.

При избирането на всяка една операция тя бива записана в долната част на основния прозорец, където потребителят по всяко едно време може да прегледа чакащите към момента операци, както и чрез специални бутони да откаже няколко действия назад или при грешка дори може да ги върне обратно.

При изпълнението на всяка операция се дава текуща информация плюс прогрес бар, за по-добра ориентация на потребителя. Докато не се натисне бутонът за изпълнение нито една операция не влиза в сила, което позволява много по-безопасна работа с програмата.

GParted е много мощен инструмент, който с множеството си функци, бърза и прецизна работа, лесен интерфейс и не на последно място фактът, че е безплатен, го правят особено предпочитан продукт сред множество потребители.

Промяна спрямо миналата версия:
Add support for UDF file system
Fix segmentation fault on disk with corrupted FAT file system
Fix snap-to-alignment of operations creating partitions

Лиценз: Безплатен/GPL

Download: GParted 0.30.0-1

Download: GParted 0.30.0-1 LiveCD x86

Download: GParted 0.30.0-1 LiveCD x64

0/5 (0 Reviews)