Portable Notepad++ 7.8.5 Final download – текстови редактор, програмиране

0
1359
Portable Notepad++ 7.6.5 Final download - текстови редактор

Portable Notepad++ е безплатен текстови редактор, с отворен код, който замества Windows Notepad с по-големите възможности, които предлага.

Portable Notepad++ 7.8.5 Final download - текстови редактор, програмиране 1

Работи в Windows среда, под GPL лиценз.

Базиран на Scintilla Notepad++ е написан на C++, използва Win32 API и STL, което осигурява бързодействие и малък размер на приложението.

Тази версия е portable, което означава, че не се нуждае от инсталация. Това има предимства, защото не оставя никакви следи в операционната система, където се използва и оставя регистрите чисти. Друг плюс е, че можете да я носите винаги с вас на външен носител и да я стартирате директно оттам.

При инсталацията на програмата трябва да се обърне внимание на множеството опции, които се предлагат и потребителят трябва да реши кои компоненти да се инсталират или деактивират. По този начин темите и файловете за локализация могат да бъдат лесно пропуснати. Препоръчително е, ако не знаете какво правите, да инсталирате всички модули.

Portable Notepad++

 

Notepad++ идва с изчистен и интуитивен интерфейс, без да изглежда претрупан, въпреки множеството опции, които предлага. Групирани по смисъл и функционалност, всички възможности са лесно достъпни за потребителя през основния прозорец на програмата. Менютата предоставят богат набор от функции за разработчиците, за да задоволят всичките им нужди като редактиране, търсене, енкодинг или стартиране на макроси.

Програмата поддържа много програмни езици и има полезни функции като синтактично маркиране (syntax highlighting), за повечето от тях. Като плюс може да се отбележи, че може да работи с много документи наведнъж и в същото време да остане с изключително ниско потребление на ресурси.

Поддръжката на плъгини прави Notepad++ изключително удобна и гъвкава и функционалността и може да се увеличи неимоверно, като например, единият от вградените плъгини ни дава FTP поддръжка, като могат да се добавят спел чекър (проверка на правописа), ASCII to HEX и обратното и пр. Програмата има и версия с нормален инсталатор Notepad++ installer.

Прочетете още:  Ashampoo Office 2018 Rev 917.1121 download

Промени спрямо миналата версия:

Spoiler

  • Fix “Monitoring” not detecting all file changes issue.
  • Fix auto-updater disabling not working regression.
  • Fix Notepad++ doesn’t exit correctly while Windows 10 update restart.
  • Make Count command in Find dialog respect Backward-direction and Wrap-around options.
  • Make Find dialog remember its position across runs.
  • Add the document size column to the Windows Selection dialog.
  • Make “View Current File in(browser)” commands macro recordable.
  • Add external sound control capability for unsuccessful search (in Find dialog) bell.
    [collapse]

Лиценз: Безплатен

Download: Portable Notepad++ 7.8.5 Final x86

Download: Portable Notepad++ 7.8.5 Final x64

5/5 (1 Review)