IObit Smart Defrag 6.2.0.138 Final download – дефрагментиране хард диск, HDD

0
1089
IObit Smart Defrag 6.2.0.138 Final download - дефрагментиране хард диск

IObit Smart Defrag е шнструмент, с който по бърз и разбираем начин могат да се дефрагментират хард дискове, което да ускори тяхното бързодействие.

IObit Smart Defrag 6.2.0.138 Final download - дефрагментиране хард диск, HDD 1

Всички знаем, че механичните хард дискове се състоят от движещи се части, наречени шпиндели/плочи и глава, която трябва да чете от тях.Когато файловете са разпръснати по цялата плоча, главата извършва много повече действия, докато ги намери и изминава повече разстояние между файловете, а така се вдига и времето, за което ги намира, което води до осезаемо по-бавна работа на вашия хард диск.

Това разхвърляне на файлове се нарича фрагментация и има специализирани продукти, които се грижат файловете да бъдат подредени по начин, който ще наложи по-малко търсене и ще позволи оптимална работа на хард диска. Процесът по подреждане на тези файлове се нарича дефрагментация. Точно такъв продукт, който се грижи за добрата дефрагментация е IObit Smart Defrag.

IObit Smart Defrag

Инсталацията преминава безпроблемно и бързо, като трябва да се внимава, защото се предлагат и отделни продукти. Интерфейсът е приятен и много интуитивен. Разделен е на четири секции Disk Defrag, Game Defrag, Boot time Defrag и Action Center.

В първата секция Disk Defrag програмата предлага именно дефрагментация на хард дискове, като може да се избере и Smart Defrag режим, при който програмата ще анализира диска и ще приложи най-оптималния вариант на дефрагментация и бутон само за анализиране, за да може потребителят да реши дали се нуждае от дефрагментация или не. При ръчното дефрагментиране има и бутон с настройки, където може да се укаже кога да се извърши дефрагментация, примерно при неизползване на компютъра след определен брой от време, например пет минути или пък при прехвърляне на определен процент от дисковото пространство.

Също там има и опция за почистване от ненужни и остатъчни файлове и насрочване за дефрагментация в точно определени дата и час, различни настройки за дефрагментация на компонентите свързани със стартирането на операционната система и допълнително има модул за изключения, където се задават файлове, които да не преминават през процеса на дефрагментация.

Прочетете още:  Wise Registry Cleaner 10.2.6 Build 685 Final download - почистване и оптимизиране на регистрите

В същата секция се намира и функция, която позволява дефрагментирането на определена от потребителя папка или файлове. Когато започне сканирането, IObit Smart Defrag ще предостави красива и разбираема графика, за да се види нагледно каква работа се извършва в момента.

Втората секция Game Defrag предлага дефрагментиране на игри, за по-голямо бързодействие, като добавянето става изключително лесно, само с един бутон.

IObit Smart Defrag

Третата секция Boot time Defrag е посветена само на начини за дефрагментиране, които биха подобрили по-бързото стартиране на операционната система, с допълнителни опции за дефрагментация на пейдж файла, на MFT и на системните файлове, както и на файлове, които не могат да се преместят безопасно, докато операционната система работи, затова дефрагментирането на такива файлове се извършва при рестартиране.

Има избор да се избере дали да се извършва на всяко рестартиране, само на следващото или първото рестартиране в рамките на един ден, а също така и възможност да се настрои само първото рестартиране и брой дни, колкото зададе потребителят. Примерно първото стартиране за седем дни.

Последната секция Action Center ви предлага други продукти на фирмата производител, които са свързани с вашата сигурност или предоставят подобрение за вашата операционна система.

IObit Smart Defrag показва много добри резултати в своята работа, а също така използва нормални нива на компютърен ресурс. Предвид лесния си интерфейс, тя може да бъде полезна и на начинаещите потребители.

Промени спрямо миналата версия:

Improved Defrag Engine for ultra-fast defrag.
Improved algorithm to organize files for quicker access.
Expanded Disk Cleanup database to free up more disk space.
Optimized operation process for better user experience.
More user-friendly installation process.
Supported more than 30 languages.
And more can be discovered by you.

Лиценз: Ad-Supported

Download: IObit Smart Defrag 6.2.0.138 Final

0/5 (0 Reviews)